T.E
01/09/22

Moment de la intervenció de la consellera Teresa Jordà avui a Falset

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha presentat aquest dimecres a Falset (Priorat), juntament amb la directora de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Alba Balcells, el director de l’Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), Josep Usall, el rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i president del Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC), Josep Pallarès, l’Aliança i4vi, un acord que representa l’oportunitat de dotar el país d’una major infraestructura per avançar en l’aplicació de noves tècniques per afrontar els reptes presents i futurs de la vinya i el vi a Catalunya.

La consellera Jordà ha titllat l’aliança d’avui d’històrica perquè “posa molt més en valor un sector estratègic pel país i el fa més competitiu”. Ha explicat que en aquest acord s’hi suma la ciència, la formació, la recerca, el desenvolupament i la transferència, i tot això enforteix un sector mil·lenari, el de la viticultura i l’enologia, per afrontar tots els reptes.

Jordà ha assenyalat l’emergència climàtica com el més gran d’aquests reptes: “és imprescindible que el sector s’adapti a un canvi de clima, d’hàbitats i de formes de consum, i precisament aquesta nova cooperació, que pivota en la sostenibilitat ambiental, però també social i cultural, dona la força i les eines per seguir endavant”.

En aquest sentit, ha detallat que per lluitar contra els efectes del canvi climàtic en el món del vi “ens hem d’avançar en recerca, amb aquest coneixement que aquestes quatre institucions tenen, que han anat nodrint-se amb molts anys, però que fins ara no s’havien unit”. “El coneixement en el nostre país i en aquest sector sovint l’anem a buscar a fora. I això ho podem fer a casa. Més i millor”, ha conclòs.

Per la seva banda, Josep Pallarès, rector de la URV i president de VITEC, ha afirmat que “si volem que la recerca i el coneixement que generem les universitats siguin realment motor de transformació i, a més de donar respostes als reptes actuals, ens permetin anticipar els canvis que han de venir, necessitem aliats. Per això ens hem posat d’acord quatre institucions capdavanteres en el sector, per maximitzar recursos i obtenir més qualitat, més quantitat i més rigor en la recerca”.