Josep Gallofré
2/01/2023

Josep Baiges, a la seu de REDESSA Innovació

 

Josep Baiges és des de passat mes de maig el nou regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus. Durant aquest temps, s’han anunciat importants projectes com la nova nau logística de P3 Logistic Parks a Mas Sunyer, l’agrupació de T-Systems a REDESSA Innovació o la construcció de nous habitatges d’HPO.

Entre els objectius de futur, destaca la captació de noves empreses, noves verticals de la Incubadora TIC o els reptes de futur del Hub Foodtech & Nutrition.

Quina és la valoració dels primers mesos de mandat?

Aquests primers mesos hem aconseguit algunes fites molt importants en dos àmbits que són eixos del mandat: l’econòmic i el social. Hem presentat el projecte logístic de l’H12, i hem signat l’acord amb T-Systems, la tecnològica més important de la Catalunya Sud, per tal que s’instal·li al quart centre d’empreses municipal, el de REDESSA Innovació.

També hem engegat la construcció de 132 nous habitatges d’HPO a la ciutat. Ha estat un inici de mandat intens i continuarem treballant en la mateixa línia en els pròxims mesos.

Quines són les prioritats de la regidoria de Promoció Econòmica, Coneixement i Innovació?

En l’àmbit de la promoció econòmica, la prioritat número u és captar noves empreses i ajudar a les que ja tenim instal·lades. REDESSA, l’empresa municipal de l’Ajuntament de Reus, és una eina fonamental per aconseguir-ho. Ofereix serveis de ‘softlanding’ per tal que quan una corporació vulgui instal·lar-se a Reus tingui el màxim de facilitats per establir-s’hi.

Impulsar l’emprenedoria és també una de les claus?

Sí. També volem impulsar els projectes emprenedors i les empreses emergents. Tenim els programes i serveis per a fer-ho. Tot això, continuant, a més, amb les activitats i jornades per a sectors estratègics que s’organitzen al llarg de tot l’any a les seves instal·lacions.

En el vessant social, treballem per oferir més HPO. A més, totes les iniciatives vinculades amb la sostenibilitat també estan al centre de les nostres actuacions.

Què implicarà la nau logística de P3 Logistic Parks a Mas Sunyer.

És una demostració del potencial d’atracció d’inversions que té la ciutat. La nau logística de P3 Logistic Parks genera un doble impacte: pel que significa en sí mateixa i pel que pot comportar d’atracció de noves inversions a la ciutat.

Com repercutirà en l’atracció d’empreses?

Aquesta operació posiciona Reus en l’àmbit de l’atracció d’empreses a escala internacional i generarà un gran impacte no només a Reus, sinó també a tota la seva àrea d’influència. La zona de l’H12 es consolida com a ubicació estratègica, convertint-se cada vegada més en un mercat atractiu per a operadors nacionals i internacionals.

És una zona molt bona i ben comunicada, de fàcil accés i amb importants infraestructures projectades al seu voltant.

Quin tipus d’empreses s’hi instal·laran?

S’ha d’anar veient, però segurament no seran només d’un sector. En aquesta zona de la ciutat i, en general al territori, hi ha una activitat empresarial rica i diversa. És de preveure que arribin empreses de logística de diferents perfils i sectors.

Recentment, també van anunciar l’agrupació de T-Systems a REDESSA Innovació, què comporta aquesta decisió?

T-Systems és l’empresa tecnològica més gran de la demarcació. Va ser la primera gran empresa tecnològica que es va instal·lar als centres d’empreses de REDESSA, concretament al situat al Camí de Valls, l’any 2009. La vinculació de T-Systems amb la ciutat ens enorgulleix.

Amb la posada en marxa del quart centre d’empreses municipal, l’edifici de REDESSA Innovació, podran créixer en instal·lacions i treballadors, passant dels 1.000 m² actuals a 1.300 (un 30% més) i de 400 a 500 professionals.

La nau logística de P3 Logistic Parks genera un doble impacte: pel que significa en sí mateixa i pel que pot comportar d’atracció de noves inversions a la ciutat.

Treballaran en nous projectes?

Des d’aquestes noves instal·lacions del Tecnoparc es desenvoluparan projectes vinculats amb la salut, la mobilitat, les administracions públiques, la intel·ligència artificial i la gestió del Big Data. Des de Reus es treballen projectes d’àmbit local i també internacionals, gairebé en parts iguals. Tot plegat, reforça aquesta marca de ciutat tecnològica que ens distingeix.

Després d’anunciar, des de Redessa, la construcció i gestió de 132 pisos de protecció oficial, n’hi haurà més?

Un dels compromisos del mandat és la creació de nous habitatges d’HPO a la ciutat i hem iniciat el mandat amb una gran notícia. A partir d’aquí, estem treballant per donar resposta a les necessitats d’habitatge que hi ha a la ciutat i des de REDESSA i l’Ajuntament s’estan buscant fórmules per a fer-ho possible.

Quins són els reptes futurs del Hub Foodtech & Nutrition?

Des de la seva posada en marxa, el Hub ha anat incorporant adhesions, fins a arribar a la seixantena d’empreses, centres d’investigació, institucions i empreses emergents que tenim actualment adherides.

De cara al 2024, volem continuar sumant, però sobretot ens plantegem impulsar nous projectes col·laboratius.

Com quins?

Cal acostar el Hub a la ciutadania, fomentar la transferència de coneixement i promoure els hàbits saludables.

Pel que fa a la generació de projectes, aquest any 2023 hem posat en marxa el projecte Soulfood, que està liderat per la Diputació de Tarragona amb un pressupost de més de 800.000 €, destinat a lluitar contra el malbaratament alimentari.

D’altra banda, volem que la ciutadania conegui aquest pol de connexió d’empreses agroalimentàries i tecnològiques que és el Hub Foodtech & Nutrition. Per això, farem accions per explicar tot el que estem fent. De fet, en l’última edició d’exproReus ja es van organitzar degustacions i showcookings amb alguns dels productes de la Catalunya Sud i també es va presentar un estudi sobre nutrició i dieta mediterrània entre els joves, de la mà d’Eurecat.

Què es farà de cara al 2024, amb el Hub?

Pel que fa a la transferència de coneixement i la difusió d’hàbits saludables, estem treballant diverses accions que anirem explicant al llarg del 2024. També mantindrem les jornades professionals que organitzem amb temes d’interès per al sector agroalimentari.

Com considera que s’ha d’ajudar als emprenedors?

Reus és una ciutat emprenedora per definició. Un dels fets que ho demostra és que fa 30 anys es va impulsar el primer viver d’empreses de REDESSA, quan aleshores aquest era un model que inèdit al territori. Tres dècades després estem a punt d’inaugurar el quart centre d’empreses, el de REDESSA Innovació.

Quin és el secret?

Un dels secrets d’aquest creixement ha estat el fet d’adaptar-se a les necessitats dels emprenedors i emprenedores i també de les empreses. Per això, treballarem generant serveis a mida de les seves necessitats.

Estem en procés de crear noves verticals de la Incubadora TIC i treballar en el programa de jornades i formacions. A més, volem explorar vies de col·laboració entre els emprenedors i les empreses instal·lades a REDESSA. La celebració dels 30 anys de REDESSA ens donarà moltes vies per a poder provocar aquests espais de treball en xarxa.

Cal acostar el Hub a la ciutadania, fomentar la transferència de coneixement i promoure els hàbits saludables.

Fa poc van presentar els resultats de la 3a edició de la Incubadora TIC. És una de les millors eines per generar noves empreses i llocs de treball?

Sense dubte. Actualment, la lncubadora TIC és una de les millors eines de les quals disposem a l’Ajuntament de Reus per a impulsar la creació de projectes tecnològics. Des de la seva posada en marxa, la incubadora ha impulsat 40 projectes, alguns dels quals han passat de ser només una idea a convertir-se en una empresa que genera llocs de treball al territori.

En la darrera edició de la Incubadora TIC hem aconseguit que 9 projectes hagin completat sessions i mentories personalitzades. D’aquests, 2 s’han constituït com a empresa durant el programa d’incubació i 5 ens han explicat que han augmentat la seva facturació aquest any 2023 a partir de la seva incorporació.

Es crearan més verticals de la Incubadora?

Per tot plegat, Reus s’està convertint en un pol d’atracció d’empreses emergents i volem que continuï sent així. Per això, després de la creació d’una vertical de foodtech, que ja està generant sinergies amb les empreses agroalimentàries adherides al Hub, ara estem treballant la posada en marxa d’una incubadora destinada exclusivament a projectes vinculats a la intel·ligència artificial.

Treballen perquè el Tecnoparc esdevingui el primer districte tecnològic de la demarcació. Què es necessita perquè així sigui?

Reus té un full de ruta molt clar pel que fa a la zona sud de ciutat, on actualment tenim dos centres d’empreses en funcionament, REDESSA Tecno i REDESSA Cepid, i aviat tindrem el tercer, REDESSA Innovació. En aquestes instal·lacions del Tecnoparc hi haurà uns 1.400 professionals treballant-hi cada dia, la meitat dels quals, de perfil tecnològic. Això, sumat als serveis que hem comentat, com la Incubadora TIC, que impulsa startups de base tecnològica, i el Hub Foodtech & Nutrition, que genera dinàmiques entre les empreses agroalimentàries i les tecnològiques, comporta un gran potencial de creixement econòmic per a la ciutat i, per tant, de riquesa i generació de llocs de treball.

Quines són les necessitats de les empreses per instal·lar-se a Reus?

Vam encomanar un estudi al Clúster TIC per detectar les necessitats de les empreses per continuar apostant per la ciutat, i el resultat va ser que calia que el Tecnoparc evolucionés de Parc Tecnològic cap a Districte Tecnològic.

Es pot aconseguir?

Tenim les infraestructures, els serveis, els centres d’innovació i recerca i l’accessibilitat que ens demanen. Estem treballant per crear un entorn més amable, amb noves zones verdes i espais col·laboratius. L’altra pota en la qual ens centrem des de l’Ajuntament de Reus és la del talent, per tal d’oferir formacions a mida de les empreses, que els permetin incorporar personal de la manera més ràpida possible.

En aquest sentit, és molt significatiu, segons l’estudi de TIC Sud, que les 5 empreses tecnològiques més rellevants de Reus sumen 1.400 treballadors i més de 1.200 M d’€ de facturació…

Som la segona ciutat en ocupació tecnològica de Catalunya, només per darrere de Barcelona. Del programa de la Incubadora TIC de REDESSA han sorgit algunes empreses emergents que han estat distingides en rànquings estatals pels seus models innovadors. Tenim un projecte que connecta aquest sector tecnològic amb un altre sector estratègic de la ciutat, com és l’agroalimentari. De cara al futur, promourem nous projectes que van en línia amb la potenciació d’aquesta marca de ciutat tecnològica i innovadora.

Les principals empreses tecnològiques de la Catalunya Sud estan instal·lades a la ciutat i a l’Ajuntament de Reus treballarem perquè continuïn arribant noves empreses i projectes que ens posicionin en l’àmbit estatal i internacional. Aquesta és una de les prioritats del full de ruta dels pròxims anys i s’anirà desgranant a mesura que es vagin executant els projectes vinculats.

Per quines àrees cal apostar per generar noves empreses i la captació de talent?

Volem acostar-nos a la universitat i als instituts de secundària, que són les fonts generadores del talent al territori. Hem de fer que els més joves coneguin el que fan les empreses de casa nostra i els perfils que necessiten incorporar, alhora que els oferim formacions que els permetin accedir-hi.

Un altre dels objectius pel que fa al talent és promoure esdeveniments professionals i espais col·laboratius de transferència de coneixement entre universitat i teixit econòmic i social, a més de continuar apostant per totes aquelles iniciatives que posin el focus en les vocacions STEM femenines.