T.E.
2/2/2023

Les centrals nuclears Ascó I, Ascó II i Vandellòs II van sumar durant l’any 2022 una producció neta de 23.992,953 milions de kilowatts hora, que van suposar el 9,16% de la generació neta registrada en el sistema elèctric peninsular i fins al 57,1% de la producció elèctrica a Catalunya, segons dades provisionals de Xarxa Elèctrica d’Espanya. Les plantes operades per ANAV representen, en canvi, el 2,8% i el 26,4% de la potència instal·lada a l’Espanya peninsular i a Catalunya, respectivament.

Segons afimen des d’ANAV per mitjà d’una nota de premsa, “Ascó I, Ascó II i Vandellòs II van mantenir durant tot l’any una gran fiabilitat en l’operació i van subministrar a la xarxa elèctrica energia lliure d’emissions que va contribuir al seu torn a mantenir l’estabilitat del sistema”. En aquest sentit, continua el comunicat, la producció conjunta de les tres centrals es va traduir durant 2022 “en l’estalvi de l’emissió de 8.877. 392,6 tones equivalents de CO₂. Amb un factor de càrrega del 98,15%, CN Ascó I va aportar a la xarxa 8.508.349 kWh nets, mentre que CN Ascó II i CN Vandellós II, centrals que van dur a terme durant l’any parades per recàrrega, van produir respectivament 7.597.451 i 7.887.153 kWh nets, mantenint en tots dos casos factors de càrrega superiors al 88%”.

El factor de càrrega d’una instal·lació de producció elèctrica és la diferència entre l’energia elèctrica produïda en un període i la que es podria haver produït amb la planta funcionant al 100% de potència durant el mateix període.

Les centrals nuclears operades per ANAV “treballen per a aportar a la societat, avui i en el futur, energia estable i lliure d’emissions, de manera que continuen preparant-se, amb inversions, modernització d’equips, sistemes i components i renovació generacional de l’equip humà, per a poder prolongar a llarg termini la seva activitat amb els màxims estàndards internacionals de seguretat i fiabilitat”, conclou la nota.