T.E.
2/04/2025

Imatge de la trobada

Les pimes catalanes han expressat avui el seu rebuig frontal a l’OPA hostil que el BBVA pretén llançar sobre el Banc Sabadell. Aquest posicionament s’ha fet evident durant la reunió de la Junta Directiva de PIMEC, on els empresaris i empresàries de Catalunya han destacat la importància de mantenir la competència en el mercat bancari per garantir la viabilitat, la competitivitat i el creixement empresarial. Un manifest en aquest sentit, impulsat per PIMEC, ja ha rebut l’adhesió de més de 30.000 empreses.

En el seu discurs, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha destacat que “el finançament és l’oxigen de les pimes i, per això, s’han de tenir en compte les seves necessitats i l’impacte d’aquesta operació en la seva activitat empresarial”. També ha subratllat que el creixement del Banc Sabadell, de la mà de la família Oliu, recorda el model d’empreses familiars compromeses amb la societat i ha destacat que l’entitat bancària està fortament focalitzada en donar suport a les empreses de menor dimensió.

D’altra banda, Josep Oliu, president del Banc Sabadell, ha qualificat de “remarcable” el fet que aquesta operació hagi aconseguit posar d’acord patronals, cambres de comerç, sindicats, partits polítics i autoritats autonòmiques en el seu rebuig. A més, ha defensat que el projecte del Banc Sabadell té una gran capacitat de creació de valor gràcies a la seva relació pròxima amb el teixit empresarial i social, i ha reafirmat el compromís de mantenir l’entitat com a banc independent per continuar donant suport a les pimes, columna vertebral de l’economia catalana i espanyola.

Els efectes de l’OPA en l’economia i l’empresa

Durant la reunió, el president de l’Observatori de la Pime de Catalunya, Oriol Amat, ha presentat un estudi sobre l’impacte potencial de la proposta de fusió entre el BBVA i el Banc Sabadell, analitzant les seves implicacions econòmiques i socials. En aquest sentit, ha assenyalat que operacions com aquesta han de ser avaluades amb rigor i transparència per garantir un sistema bancari competitiu i divers, que doni suport a les pimes i a la cohesió social.

Amat ha advertit que la fusió augmentaria la concentració del sector bancari, fet que podria tenir conseqüències en la competència, la disponibilitat de crèdit, l’ocupació i la xarxa d’oficines, especialment en zones rurals. També ha posat en relleu la necessitat de disposar de més informació sobre els plans de reestructuració associats a l’operació per poder valorar amb precisió el seu impacte global en l’economia i l’ocupació.