Jordi Salvat
02/09/2019

AirGO és un projecte empresarial que sorgeix del pla empresarial de final del grau d’Administació i Direcció d’Empreses a ESADE que van fer dos tarragonins: Josep Orquín i Xavier Sardà. Orquín recorda que la idea va venir del dia a dia de la vida a Barcelona i el fet de moure’s amb moto per la ciutat i la dificultat de trobar una màscara contra la pol·lució que fos còmode de compatibilitzar amb el casc. Van veure que hi havia un nínxol de mercat: una peça de roba, una alternativa més còmode i flexible a les màscares antipol·lució.

Des d’AirGO han creat el primer passamuntanyes antipol·lució, incorporant-hi un filtre flexible contra partícules i gasos. Al contrari que les màscares, incorporen el factor moda en els seus dissenys i a més a més, protegeixen contra el vent i el fred. Els dos joves emprenedors van investigar el sector i van constatar que no hi havia cap empresa que fabriqués roba anticontaminant i que en el mercat només es trobaven màscares, elements poc flexibles i incòmodes per l’usuari. Van trobar una empresa francesa que produïa passamuntanyes antipol·lució, però a dins tenien màscara.

Des d’AirGO han creat el primer passamuntanyes antipol·lució, incorporant-hi un filtre flexible contra partícules i gasos.

L’empresa va arrencar el gener de 2018 i el mes de maig següent van fer les primeres vendes. Per arrencar AirGo, els dos socis, Orquín i Sardà, van reunir 60.000 euros a través de friends, family and fools. Aquest terme anglosaxó denomina el primer recurs d’uns emprenedors a l’hora de trobar finançament per al seu projecte, la font més propera i accessible per emprendre un nou negoci: família, amics i entorn més proper. D’aquesta manera han anat tirant endavant fins ara, però Orquín admet que de cara a l’expansió que estan planificant els propers mesos es plantegen intentar accedir a altres fonts de finançament.

Actualment venen els seus productes a través de la seva pàgina web i també en una vintena de punts de venda a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, com els establiments Decathlon. El 2018 AirGO va facturar 25.000 euros i aquest any esperen superar aquesta xifra, ja que començaran a vendre em altres punts, com els centres de Decathlon a Madrid. “El nostre objectiu és poder entrar ara en nous mercats, en grans ciutats com París, Londres i Lisboa i per això ens plantegem acudir a una ronda de finançament per poder afrontar-ho”, assenyala Orquín.

La producció dels passamuntanyes antipol·lució la tenen externalitzada a empreses de la província de Barcelona i valoren que aquesta proximitat els permet resoldre amb rapidesa qualsevol necessitat o problema en la producció, a més de potenciar el sector textil català, ara que tanta producció es fa a la Xina i altres països.

Pel que fa a la gamma de productes, van començar amb tres models: Frío polar, per a èpoques i zones de més fred-; Huracan, per a climes intermitjos; i Ciclón més esportiu i transpirable. Aquest passat mes de juliol han iniciat la comercialització d’un quart model, Brisa, més estiuenc, confeccionat amb tela feta de plàstic reciclat del fons marí i del qual n’estan molt orgullosos per la seva contribució a la conservació del medi ambient. Incorpora també una peça nassal per assegurar un millor segellat. Els quatre productes tenen en comú la comoditat, la moda, la protecció contra el vent i fred i adaptabilitat a qualsevol tipus de casc, i són ideals per a ciclistes i runners.

Durant el procés d’arrencada del projecte, els dos socis d’AirGO han tingut el suport d’un mentor de l’INDESCAT és el clúster català de la indústria de l’esport, a més d’empresaris més experimentats. Sobre les dificultats que han trobat, Orquín reconeix que han comès “els errors normals de dos joves de 24 anys que es llencen a la piscina només acabar la carrera.” “Ha estat complicat trobar els proveidors o muntar la cadena de producció. Per millorar el filtre vam haver d’anar a Alemanya”, comenta Orquín, que apunta que de cara al futur immediat volen seguir amb els mateixos productes, però amb dissenys diferents. I és que la moda no éstà renyida amb la salut.

 

Empresa: AirGO

Any de constitució: 2018

Sector: salut / moda

Número de treballadors: 2

Facturació al 2018: 25.000 euros