T.E.
03/12/2021

L’empres ha presentat el seu projecte ‘La Via Blava de l’Ebre. Un projecte sostenible per reactivar l’economia del territori’.

SERCOSA va presentar ahir a Tortosa un avantprojecte vinculat a una campanya de promoció que té per objectiu determinar si la gent de les Terres de l’Ebre és partidària de rebre una inversió de 125 milions d’euros, tot combinant la producció d’energia hidroelèctrica amb la potenciació del turisme fluvial, “posant en valor el riu Ebre”; segons recull el setmanari L’Ebre. La inversió privada, que generaria més de vuit-cents llocs de treball en tres anys (2022-2025), aniria destinada a la construcció de tres centrals hidroelèctriques, prèvia construcció dels indispensables assuts. A Garcia (Ribera d’Ebre), i a dos municipis del Baix Ebre, Benifallet i Tortosa-Campredó, per produir energia renovable i neta.

La presentació es va fer a la Cambra de Comerç de Tortosa i ha anat a càrrec del promotor i propietari de SERCOSA, Xavier Vinyals, acompanyat pel delegat de l’empresa a Tortosa, Joaquim Vallès. Els acompanyava l’empresari i directiu de la Cambra Joan Guillén, el president del Consell Econòmic i Social, Josep Maria Franquet, i d’altres representants fins institucionals, polítics i sindicals.

Els portaveus de l’empresa van explicar que la CHE únicament ha d’executar un simple tràmit administratiu, ja que l’autorització depèn en última instància del ministeri, informa el setmanari L’Ebre. Si el territori pressiona a favor del sí, SERCOSA confia a executar el projecte perquè és una empresa que ja ha aconseguit els permisos per fer altres 19 centrals hidroelèctriques i assuts que té i gestiona al llarg de la conca de l’Ebre.

La construcció dels tres nous assuts elevaria el nivell del riu uns dos metres. Sorgiria així una làmina d’aigua estable que permetria navegar amb embarcacions d’un calat superior a l’actual al llarg de 80 quilòmetres, i amb un nivell d’aigua equivalent a quan el riu porta 400 metres cúbics de cabal (que és precisament la xifra de cabal ambiental sol·licitada). Tot un nou panorama turístic per als setze municipis que banya el riu, amb un turisme fluvial més europeu, i singularment mediterrani, a l’horitzó.

Per una altra banda, SERCOSA es compromet a passar i complir els corresponents estudis d’impacte ambiental, i inclou encluses per a la navegació, rampes per facilitar el pas de peixos, i totes les millores per a una actuació d’aquestes característiques. L’empresa denomina el projecte com ‘La Via Blava de l’Ebre. Un projecte sostenible per reactivar l’economia del territori’, i explica que reduiria el problema de les algues i la mosca negra, ja que serà més necessari encara una millor conservació, salubritat i manteniment.