T.E.
3/12/2024
Aquest dilluns s’ha celebrat la primera taula rodona sobre el vi de la Conca de Barberà a les instal·lacions de Concactiva. L’acte, organitzat per la Cambra de Comerç de Reus i La Conca 5.1, va reunir experts i productors per analitzar la viabilitat de viure de la producció vitivinícola en aquesta comarca. La principal conclusió va ser clara: produir i viure del vi a la Conca és viable, sempre que es garanteixi una correcta adaptació dels projectes, especialment per aquells que embotellen i comercialitzen el vi.
Un sector amb potencial i reptes per endavant
Amb el títol “És viable produir i viure del vi a la Conca de Barberà? Experiències i previsions de futur”, l’esdeveniment va comptar amb la presència del president de la Cambra de Comerç de Reus, Mario Basora, i del seu delegat comarcal, Àngel Torija, així com del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela. Moderat per Leandre Romeu Serra, coordinador de La Conca 5.1, la taula rodona va reunir reconeguts professionals del sector com Carles Andreu (Caves Carles Andreu), Ricard Sebastià (DO Conca de Barberà i Josep Foraster), Mariona Vendrell (Succés Vinícola), Iris Sànchez (Vilalta Pere) i Eduard Pallarès (Mas de la Sabatera).
Durant la sessió es va abordar un dels grans reptes actuals: la sequera i el canvi climàtic, factors que preocupen especialment en el present i de cara al futur. Malgrat això, els experts van destacar l’evolució positiva del vi de la Conca en les darreres dècades. El nombre de cellers ha crescut significativament i ja es pot trobar vi de la comarca en la majoria de restaurants, amb més d’un milió de litres embotellats.
El trepat i l’enoturisme com a claus de futur
Un dels punts clau per a la diferenciació i singularitat del territori és la promoció de la varietat autòctona trepat, que es posiciona com a eix central del sector. A més, es va subratllar la importància de l’enoturisme com a eina per acostar el producte local als consumidors i garantir la sostenibilitat dels projectes vitivinícoles.