Jordi Salvat
05/05/2021

Xavier Massot (dreta) i el Eduard Godori, cofundadors de Wattius.

El reusenc Xavier Massot i el ripollenc Eduard Godori es van conèixer estudiant enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i en aquella etapa ja van començar a col·laborar. Va ser en l’equip de Motorsport de la universitat, que competeix a la Formula Student, una competició en què els estudiants dissenyen, construeixen, desenvolupen i competeixen amb un vehicle monoplaça. Les proves avaluen tant els aspectes tècnics del projecte com també la gestió i capacitat de comercialització i negoci. Va ser la primera experiència amb el món de les bateries elèctriques dels dos estudiants.

Quan van entrar en el món laboral, tant Massot com Godori dos va començar a treballar en el sector de l’automoció i les bateries elèctriques. Allí van adquirir molts coneixements en aquest àmbit i, primer mig en broma, i després ja seriosament, es van plantejar establir-se pel seu compte i convertir-se en emprenedors. Van detectar una necessitat en el mercat. I és que en una casa de la família de Godori, al Ripollès, l’empresa Estabanell Energia començava a treballar per un projecte pilot per crear una illa elèctrica entre diferents masos. Coneixedors de les necessitats d’Estabanell i els problemes que els donaven les bateries, pels requeriments d’emmagatzematge, van oferir-se per fer ells les bateries. Així va néixer, el maig del 2018, Wattius. No van necessitar finançament per tirar endavant el projecte i tampoc van haver de demanar ajuts públics. Aquest primer projecte si que va comptar amb finançament de la Unió Europea a través de l’empresa Estebanell Energia.

Wattius es va establir en una nau del polígon Agro Reus, a la capital del Baix Camp, i allí van començar a treballar en el desenvolupament de bateries de liti i en sistemes de control, i aconseguir que durin més temps i augmentin la seva potència. I és aquí on van veure que podien aportar més valor. Analitzant el mercat, només van trobar dues empreses a tot el món que ofereixin el mateix que ells, però els falta un producte estructurat i que puguin vendre on-line, cosa que si disposen aquestes altres empreses. “No ens falta massa per aconseguir-ho. Hem d’acabar d’estructurar el nostre producte i projectar el negoci”, explica.

Massot explica que les grans empreses compten amb divisions d’aquest tipus, però les mitjanes i petites no tenen prou capacitat econòmica per desenvolupar-ho soles i busquen solucions externes com les que ofereixen des de Wattius a través del seu know how de manera molt específica. Wattius treballa exclusivament el desenvolupament de l’electrònica, el nucli de la bateria, i per tant, no tenen un producte comercial generalista sinó que els seus clients són empreses que desenvolupen bateries integrades de liti, les més habituals per a l’acumulació d’energia tant en estacions com automoció.

Actualment Wattius treballa en projectes per a dues empreses d’àmbit estatal, però Massot assenyala que el seu objectiu és fer el salt al mercat europeu: “A nivell europeu la necessitat del producte que oferim hi és, però fins ara no hem fet cap esforç comercial.” Des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, han tingut l’inconvenient de no poder assistir a fires internacionals del sector, que és on es poden donar a conèixer de manera més directa.

Des de fa mig any han incorporat dues persones a l’empresa i ara esperen tenir més temps per a dedicar-se a estructurar la seva proposta de negoci i que tingui valor de mercat. Precisament Massot considera que el més difícil a l’hora de crea una empresa és trobar la proposta de valor que el mercat necessita, com també aprendre a gestionar la incertesa, cosa que no passa treballant per compte d’altri. També destaca que els costa trobar les persones amb la preparació i les qualitats adequades per incorporar-se als seu negoci.

Empresa: Wattius

Any de constitució: 2018

Sector: bateries elèctriques

Número de treballadors: 4

Facturació al 2020: 200.000 euros