T.E.
05/11/2020

Instal·lacions de Carburos Metálicos a Tarragona.

Els Mossos d’Esquadra han detingut a sis responsables de les empreses Messer Ibèrica i Carburos Metálicos, totes dues situades al polígon químic nord Tarragona, segons ha confirmat Tarragona21. Entre els detinguts es troba el director de Messer, Rubén Folgado, a l’hora president de l’Associació Empresarial Química de Tarragona -AEQT-.

Després de mesos de recerca, la policia catalana ha activat aquest dijous a primera hora del matí una operació que ha acabat amb els detinguts amb indicis pressumptament de delictes de pràctiques empresarials fraudulentes, defraudatòries i corrupció en negocis que haurien comès els membres de les cúpules de les dues companyies, dedicades a la fabricació de gasos.

Els sis detinguts són sospitosos d’una estafa multimilionària per haver falsificat, presumptament, dades per a obtenir un contracte més avantatjós amb la companyia elèctrica que subministra a aquestes plantes químiques. En falsificar el tram tarifari, el subministrament era més econòmic amb el que també augmentaven la seva competitivitat en el mercat.

Aquestes irregularitats haurien començat en la dècada dels 90 del segle passat i el seu cost s’elevaria almenys a 100 milions d’euros. Els detinguts han estat traslladats a les dependències de la comissaria central dels Mossos d’Esquadra a Tarragona mentre l’operació policial continua oberta.

Segons ha comunicat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, la investigació està a càrrec del jutjat d’instrucció 2 de Tarragona, que té oberta una peça separada, en aquests moment encara declarada secreta, en el marc de la qual avui s’han produït el seguit de detencions policials. Segons informa el TSJC, «aquesta peça separada deriva d’una peça principal que es troba oberta per: delicte urbanístic, prevaricació i malversació, entre d’altres i on hi ha gairebé una vintena d’investigats».

Altrament, l’AEQT ha reaccionat al cap de poques hores afirmant que ‘davant els fets que han tingut lloc aquest matí’, i d’acord amb els estatuts de l’organització, ‘el Comitè Executiu de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha assumit provisionalment i de forma col·legiada les funcions de la presidència de l’organització per garantir la continuïtat de la seva normal activitat’. Pel que fa al detall dels fets que s’investiguen referents a diferents empreses, l’AEQT ‘no en té cap coneixement ni informació i confia que s’esclareixin el més aviat possible’.