T.E.
07/06/2021

Molins de vent al coll de la Teixeta. Foto: Tjerk Van Der Meulen

Segons informa el Setmanari L’Ebre, Tivissa ha rebut un allau de projectes per a instal·lar noves centrals eòliques i fotovoltaiques. En l’últim any i mig, amb el nou decret de renovables, el municipi ha rebut els projectes de 39 noves centrals, entre eòliques i fotovoltaiques, i les seues corresponents línies d’evacuació. Des de l’Ajuntament denuncien que estan desbordats i que els serveis tècnics no donen a l’abast de redactar informes de cada central. Davant la possibilitat de proliferació de nous projectes, alguns municipis com l’Ametlla de Mar, han iniciat la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal per a delimitar les zones on es podrien instal·lar estes centrals i suspenen les llicències mentre dure la modificació.

Dels 39 projectes que s’han rebut a Tivissa, 24 són per a construir parcs eòlics i 15 per a fotovoltaics. La ponència d’energies renovables ja ha tombat dinou d’estos projectes, mentre que la resta -una vintena- han rebut el vistiplau o encara estan en la fase prèvia d’al·legacions. L’alcaldessa de Tivissa, Montse Perelló, assegura que “els serveis tècnics estan segrestats” per a fer informes al voltant de cada central i l’Ajuntament ha hagut d’ampliar de dos a tres dies la dedicació de l’arquitecta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i també ha contractat empreses externes per a poder complir amb els terminis i emetre els informes pertinents. “Som municipis petits, tenim els mitjans que tenim i estem indefensos”, ha subratllat l’alcaldessa.

Dels 39 projectes d’energies renovables que han rebut a Tivissa, 37 els tramita la Generalitat i dos ho fa el Ministeri de Transició Ecològica, ja que es tracta de projectes superiors a 50 MW. Estos últims són els parcs eòlics Tivissa 1 i Tivissa 2, que promou l’empresa Green Capital Power i que tindran -entre tots dos- una potència instal·lada de 180 MW i preveuen construir-hi 25 aerogeneradors de grans dimensions a la part sud-est del terme municipal, als Comuns de la Vila, al límit amb els termes del Perelló i l’Ametlla de Mar. És la zona més interessant per a les empreses eòliques, ja que, al marge de les condicions del vent, és una zona propera a les línies d’evacuació de la central nuclear de Vandellòs.

Des de l’Ajuntament, però, denuncien que des de fa més d’un any que no saben res dels dos parcs eòlics i que el Ministeri de Transició Ecològica no ha donat cap informació sobre la seua tramitació. “Dels tràmits de la Generalitat i la ponència d’energies renovables tenim algunes informacions sobre les valoracions de cada parc, però del Ministeri no sabem res de res”, lamenta Perelló.

Per això, des del grup parlamentari d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats han presentat nou preguntes per escrit a l’executiu estatal sobre l’estat actual de la tramitació dels parcs i també s’ha fet una petició per a rebre la documentació i els informes dels dos projectes. “Són dos parcs que tenen una gran afectació i no pot ser que l’Ajuntament no tinga constància de la seua tramitació i porte un any sense rebre cap informe”, ha recalcat la diputada d’ERC al Congrés, Norma Pujol. Ara, el Govern espanyol té un termini de tres mesos per a redactar les respostes i des del grup republicà també es farà la mateixa petició al Senat.