Josep Gallofré
07/07/2021

Els hotels de la Costa Daurada no tenen problemes per trobar personal aquest estiu

Mentre que molts hotels d’arreu d’Espanya es troben amb la problemàtica de la falta de treballadors, la Costa Daurada ha cobert amb escreix els llocs de treballs vacants per la temporada d’estiu i el reinici de l’activitat turística. Tot i que de forma pausada, i més turista nacional que no pas internacional, indrets com Salou, Cambrils o La Pineda es comencen a omplir, i també els seus hotels i apartaments. No de la forma que agradaria als hotelers, però sí amb una lleugera recuperació. «A la costa Daurada no tenim un problema generalitzat per trobar treballadors», explicava a TotTurismeTgn Jaume Orteu, president de l’Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda.

 Com ja és habitual, el problema més endèmic és la cerca de perfils específics, com els cuiners. «No és d’aquesta temporada, és de sempre», comenta Orteu. En aquest sentit, han buscat fórmules per trobar-ne com per exemple un acord amb l’Escola d’Hostaleria de Cambrils. En la mateixa línia es manifestaven altres hotelers de la zona.

El canvi que ha sorgit sí que és geogràfic. Els anys anteriors a la pandèmia de la Covid-19 era habitual que, amb l’inici de la temporada turística, moltes persones es desplacessin d’altres poblacions espanyoles cap a destins de platja, com els de la Costa Daurada. Enguany, però, i segons dades consultades per aquest mitjà, els treballadors són de l’àmbit del Camp de Tarragona i Barcelona, mentre que la mitjana d’edat es manté.

Confiança turística amb el mes d’agost

L’empresariat hostaler i turístic de Catalunya dóna el juliol pràcticament per perdut, però veu amb optimisme els mesos d’agost, setembre, octubre i novembre. Així ho explicava la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) aquest dimecres, davant d’una temporada turística que, segons detallen, no és bona i arriba tard. S’esperen ocupacions desiguals en els establiments hotelers del conjunt del país. Pel que fa a Tarragona, es confia arribar al 65% d’ocupació hotelera aquesta temporada d’estiu, un percentatge molt per sota d’un any normal, en què fàcilment supera el 85%.

A partir d’aquí, el sector llança dues reclamacions. D’una banda, invertir més en promoció, pensant a tornar a captar el visitant estatal. I, de cara al mercat estranger, bàsicament europeu, es reclama una campanya convincent que projecti la destinació com a «segura» i «competitiva», tal com a detallat el president de ConfeCat, Santiago García-Nieto. «Hem perdut aquest tren, a diferència d’altres comunitats», ha afegit. La primera quinzena de juliol, tradicionalment, és un dels termòmetres de la temporada d’estiu per al turisme.

Així, les associacions de Tarragona i la Costa Daurada auguren que en les setmanes vinents el visitant estranger augmentarà entre un 10 i un 15% respecte a l’estiu passat. Pel que fa a l’ocupació actual entre setmana, l’ocupació se situa aproximadament al 60%.