T.E.
07/09/2020

La demarcació de Tarragona ha viscut la pitjor temporada turística de la història.

Són temps complicats per al sector turític, a causa de la pandèmia de la Covid-19 i la mala temporada d’estiu que ha provocat. Per aquest motiu, la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT) reclama mesures urgents per a la supervivència del sector. La FEHT s’uneix a les demandes de la Confederació Empresarial d’Hostalera i Restauració a Catalunya (CONFECAT) i la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (CEHAT) ja que moltes empreses es troben en risc.

La temporada d’estiu no ha complert, ni de bon tros, les expectatives del sector, a causa dels confinaments, els rebrots i les advertències de no viatjar a Espanya des de països com el Regne Unit, Bèlgica o França. La presidenta de la FEHT, Berta Cabré, ha exposat en un comunicat la seva preocupació: «Aquest ha estat el pitjor any de la història per al nostre sector. Som conscients que hi ha una pandèmia mundial, però també sabem que el turisme és el principal motor socioeconòmic de la província de Tarragona«. Cabré ha exposat que «necessitem mesures que ens ajudin a afrontar el 2021 amb unes mínimes garanties, hi ha molta gent que depèn del turisme, tant directament com indirectament».

Des de la FEHT reclamen amb la màxima urgència la creació d’un pla de xoc per la recuperació del turisme, i també un pla de reactivació amb mesures sanitàries, laborals i fiscals. Aquestes peticions estan fetes conjuntament amb la CONFECTAT i la CEHAT.

Berta Cabré creu que «ara ja no podem esperar més, no es pot seguir improvisant. El 2020 ja el donem per acabat i ara hem de pensar en el 2021 i està en joc la supervivència del sector turístic de la província». «No ens podem permetre fallar», ha conclòs la presidenta de la FEHT.

En concret, les mesures que demanen la FEHT, CONFECAT i CEHAT són:

  • En l’àmbit laboral, es reclamen uns ERTO específics per al sector que permetin l’entrada i sortida de treballadors en funció de la conjuntura turística i que comptin amb una exoneració total de la Seguretat Social dels que es queden dins de l’ERTO, no dels que surten, ja que, si un empresari treu a un treballador de l’ERTO, es considera que ho fa perquè està generant recursos per pagar el seu salari. Per tant, l’ajuda s’ha d’oferir als treballadors que romanen dins de l’ERTO i deixar a responsabilitat de l’empresari assumir el cost dels treballadors que es reincorporen a la seva activitat. A més, aquests nous ERTO han d’estar actius, com a mínim fins a la Setmana Santa de 2021 per tal de garantir que les empreses tinguin marge per arribar fins a aquesta data.
  • En matèria de salut, es considera fonamental l’establiment de mesures com el passaport sanitari digital o solucions similars que permetin la traçabilitat del client durant la seva estada al destí i identificar riscos i vulnerabilitats durant la seva estada, facilitant la seva localització i aïllament en cas de necessitat. Així mateix, s’aposta per a la realització de proves i test als turistes que arriben a Espanya.
  • En matèria fiscal, es sol·licita que s’articuli l‘exoneració d’alguns impostos que graven l’activitat, tant en l’àmbit local, com autonòmic per a aquest exercici 2020, com és el cas de l’IBI (Impost sobre Béns Immobles), les taxes municipals, l’Impost sobre activitats Econòmiques, etc., que, per les seves característiques, representen un elevat cost per a les empreses en un context de pràcticament zero ingressos a causa de la mínima activitat turística.