T.E.
8/02/2023

Reunió de la presentació del projecte de nova estaciò Reus-Bellissens.

L’Ajuntament de Reus, el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana; ADIF i la Generalitat de Catalunya han presentat quest dimecres, 8 de febrer el projecte de la futura estació Reus-Bellissens; un projecte del qual se’n licitaran les obres aquest 2023, amb la previsió que la nova infraestructura estigui en funcionament el 2025.

Carles Pellicer, alcalde de Reus; Maria Luisa Domínguez, presidenta d’ADIF; Xavier Flores, secretario general de Infraestructuras del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana; Marc Sanglas, secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat; i Montserrat Rallo, directora general de Planificación Estrategia y Proyectos d’ADIF, han presentat en roda de premsa el projecte.

Durant la seva intervenció, l’alcalde ha subratllat la importància del projecte per al conjunt de la ciutat i, especialment, per al desenvolupament i el creixement urbanístic de la zona sud; i ha agraït la capacitat d’arribar a acords de totes les parts implicades.

Al seu torn, el secretari general d’Infraestructures ha subratllat que aquesta actuació resol les necessitats reals i futures dels viatgers, amb una nova estació junt a un nou pas urbà inferior, que connectarà el centre del Campus Universitari de Bellissens amb l’estació d’autobusos. .

La construcció de la nova estació persegueix millorar el servei als usuaris del ferrocarril a la localitat de Reus, en una zona dotada d’equipaments importants i amb previsió de creixement, connectant-la a la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona i als serveis regionals de Catalunya. També pretén augmentar l’accessibilitat global a la xarxa ferroviària al municipi de Reus, així com reduir els costos externs del transport, congestió, accidents, sorolls, contaminació, etc., cosa que tindrà impactes positius sobre la societat, l’economia i el medi ambient.

La nova estació vol connectar mitjançant un nou pas urbà l’eix del campus universitari amb el carrer de Jaume Vidal i Alcover, i amb l’Estació d’Autobusos.

Prèviament, el projecte s’han presentat en una reunió en la que hi ha assistit diferents representants de l’Ajuntament, el ministeri, la Generalitat, Adif i de la comissió d’Infraestructures Ajuntament-PSC

El projecte

La nova estació de Reus-Bellissens se situa al sud-est de la ciutat, entre les estacions actuals de Reus i Vila-seca. L’emplaçament és contigu a l’actual Campus Universitari Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili i a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

La nova estació augmenta l’accessibilitat global a la xarxa ferroviària de Reus, connectant-la a la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona i als serveis regionals de Catalunya. Així mateix, el nou pas de ciutat connecta l’eix del campus universitari amb el C/ Jaume Vidal i Alcover, i amb l’Estació d’Autobusos.

L’edifici de viatgers es projecta com a fita urbana de la zona. La forma orgànica de la marquesina aixopluga els mòduls que componen l’estació i actua com a element potenciador marcant l’accés principal.

El programa de necessitats es configura a través dels diferents mòduls la disposició dels quals dóna resposta tant a les necessitats dels viatgers com a la relació de l’estació amb l’espai urbà.

La zona d’aproximació a l’estació garanteix l’accessibilitat i el trànsit fluid dels usuaris, a més de generar un espai urbà on es fomenta l’estada i la interacció social.

La forma, amplada i acabats de les andanes ofereixen espai d’espera i recorreguts confortables, d’acord amb els estàndards d’accessibilitat i seguretat d’aquest tipus d’estacions.

L’estació s’ha dissenyat per respectar la trama urbana existent al costat Universitat generant un nou tancament com a façana que condueix cap al pas inferior urbà.

El pas de ciutat

El pas de ciutat sota les vies del tren  s’integra amb l’estació i amb la ciutat a través d’una plaça la geometria i els acabats dels quals generen espais confortables, segurs i acords als estàndards d’urbanisme de gènere i als requisits municipals.

Les dimensions del pas urbà i les transicions graduals de les embocadures permeten l’entrada de la llum natural i garanteixen la percepció de seguretat en tot el recorregut.

L’accés al pas urbà pel costat Universitat respecta els recorreguts de vianants i rodats existents a la zona, assegurant la connexió accessible entre ambdós costats de la ciutat.

Futura oferta de ferrocarril

Segons els estudis de demanda realitzats per Adif, s’estima que la nova estació registri un trànsit d’uns 1.400 viatgers diaris, que podrien arribar als 3.500 viatgers en un horitzó de 30 anys.

Per la futura estació de Reus-Bellissens hi circularan els serveis RT1 (Tarragona-Reus) de Rodalies del Camp de Tarragona i els serveis regionals R14 (Barcelona – Lleida) i R15 (Barcelona – Riba-roja d’Ebre).

Conveni Ajuntament-ADIF

La redacció del projecte i l’execució de les obres s’emmarca en el conveni signat el 7 de març de 2022 entre AIF i l’Ajuntament de Reus que estableix el règim de col·laboració per a la redacció del projecte bàsic, projectes de construcció, execució i direcció de les obres, i el manteniment de la nova estació de Reus – Bellissens i un pas inferior urbà integrat al seu entorn.

Licitació de les obres aquest any

Les previsions apunten a que, durant el primer semestre, s’aprovarà tècnicament els projectes que integren aquesta acció, com el pas anterior a la sol·licitud de les obres d’aquest any.

La inversió prevista per a la construcció de la nova estació i el nou pas urbà és d’11,5 milions d’euros, que assumiran ADIF i l’Ajuntament, d’acord amb les obligacions i el repartiment establerts en el conveni de col·laboració, subscrit per ambdues entitats març. de 2022, per fer realitat aquesta actuació d’especial rellevància per a la ciutat.

El projecte de la nova estació de Reus-Bellissens compta amb finançament europeu a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.