T.E.
8/02/2024

La Plataforma de Mercaderies per l’Interior (PMI) demana més acció per a paralitzar l’avenç del projecte del Corredor del Mediterrani i reclama que el Ministeri de Transporte, Mobilitat i Agenda Urbana (Mitma), no els donés resposta al projecte que van presentar ara fa un any com a alternativa al seu. Un dels membres de la plataforma, José Enrique Vázquez, va explicar que el «“tercer fil és un nyap que ens farà quedar malament amb Europa i amb el qual farem el ridícul pel col·lapse que provocarà”.

I es que per a la Plataforma «és una temeritat fer passar els trens transnacionals del Corredor Mediterrani (la línia central i de la del litoral que conflueixen al nus de Vila-seca), amb gran tonatge i més llargada i amb molta més freqüència, per unes vies que van ser
construïdes fa més de cent anys i, per unes finalitats totalment diferents. Si s’instal·la el tercer fil, col·lapsarà la via de la costa, atès que hauran de circular trens de rodalies, mitja distància, mercaderies d’ample ibèric i mercaderies d’ample internacional, impedint el desenvolupament diari dels nostres ciutadans i alentint el creixement econòmic del territori. A banda dels riscos inherents que comporten els trens de mercaderies, incloses les perilloses, per la vida, salut de les persones, l’entorn natural i el patrimoni històric i cultural», segons afegeixen en un comunicat.

Des de la Plataforma s’ha volgut constatar que ara fa un any, el 8 de febrer de 2023, es va presentar al Ministeri una proposta de traçat del CM per l’interior fora de la via de la costa, treballada amb els ajuntaments i entitats empresarials, sense que passés pel mig de cap població, i aprofitant els corredors viaris i ferroviaris existents. Una alternativa a aquelles tres propostes del Ministeri que, si bé no passaven per Tarragona, sí que passaven pel mig de poblacions de l’interior com Reus o Valls i per Roda de Berà i El Vendrell.

Per tant, des de la Plataforma «demanem que els nostres representants polítics i empresarials actuïn i forcin al Ministeri a donar una resposta. És imprescindible que es construeixi la via definitiva del Corredor Mediterrani per l’interior i lluny de nuclis poblats, el tercer carril no pot ser definitiu ni pot allargar-se décadas pels perills que comporta pel territori».