T.E.
8/5/2023

Enagás, gestor tècnic del sistema gasista estatal, ha executat les obres de connexió del ramal de la planta de biometà al gasoducte de transport, al seu pas pel terme municipal de la Galera, que té aproximadament un quilòmetre de llargada. Tal com informa el Setmanari l’Ebre, després d’un període de prova de tres mesos, d’aquí a uns cinc o sis mesos més, els responsables calculen que estaran a ple rendiment i que generaran uns 40 GW/h l’any d’energia renovable, ja que actualment funcionen al 40 % de la capacitat de la planta.

L’empresa produeix des de l’agost de 2022, però un buit legal li impedia connectar-se a la xarxa de transport d’Enagás, cosa que comportava que no es podia aprofitar el producte i calia cremar-lo amb la torxa de les instal·lacions. A causa d’això es perdien entre 2,5 i 3 milions d’euros. Així, ara es posa fi als dos anys i mig de litigi i burocràcia, i es convertix en la primera empresa a realitzar esta connexió a Catalunya i la segona de l’Estat espanyol.

Segons el Setmanari l’Ebre, la producció prevista de 4 milions de metres cúbics anuals serà adquirida, principalment, per clients industrials europeus a través d’un sistema de certificació d’origen renovable. El projecte de Biometagás la Galera està constituït per 39 socis, majoritàriament cooperatives agrícoles, productors i ramaders del territori, i ha suposat una inversió de 5,5 milions d’euros, als quals s’afegeix l’1,2 que s’han pagat per a construir el ramal de connexió. La planta té capacitat per a rebre i gestionar unes cent tones diàries de productes alimentaris caducats, residus vegetals d’agricultura, dejeccions ramaderes o material orgànic, que es convertix, mitjançant un procés de fermentació produït per bacteris, en biogàs. Este producte, posteriorment, es refina per a obtenir el biometà més net.