T.E.
08/09/2020

La Generalitat està rebent nombroses peticions per a la construcció de parcs eòlics a la zona de la Conca de Barberà.

La Ponència d’Energies Renovables del Departament de Territori i Sostenibilitat ha denegat dues autoritzacions per construir un parc eòlic entre Sarral i les Piles (Conca de Barberà). Es tracta dels anomenats parcs de Puig de Gaigs i Conca de Barberà IV, impulsats per les empreses Eòlica La Conca S.L., i Desarrollos Eólicos Cuenca de Barberá S.L., respectivament.

Tot i que són dos projectes diferents, els aerogeneradors estaven previstos pràcticament en el mateix punt. D’altra banda, en la ponència del 24 d’agost es va aprovar la viabilitat de l’emplaçament de tres parcs més entre la Conca de Barberà i la Segarra, pas previ a la presentació del projecte d’autorització i a la declaració d’impacte ambiental.

El parc eòlic Puig de Gaigs preveia instal·lar nou aerogeneradors de 197 metres d’alçada i produir 40,5 megawatts (MW) d’energia entre els termes de Sarral, les Piles i Pontils. També hi havia la intenció de fer una subestació elèctrica transformadora, adaptar les carreteres i vials interiors i una línia elèctrica aèria d’alta tensió de 30 quilòmetres fins a Puigpelat (Alt Camp). L’administració, en les conclusions de l’acord, reconeix que «la Conca de Barberà és una de les comarques catalanes amb més parcs eòlics construïts i també amb més sol·licituds per construir nous parcs». «La manca d’una adequada planificació de l’energia eòlica en ser no vigents les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) ha provocat la presentació de gran quantitat de nous projectes per a construir nous parcs eòlics», s’assenyala.

«La manca de marc estratègic fora de les zones incompatibles poden donar lloc a la massificació, als efectes acumulatius i sinèrgics, al solapament de diverses sol·licituds al mateix àmbit i a l’afecció a espais d’importància ecològica tot i no ser inclosos en zones protegides». Precisament el «solapament de diverses sol·licituds al mateix àmbit» és el que s’ha produït en aquest cas. El projecte de Puig de Gaigs es va presentar el 17 de febrer i la ponència va resoldre la petició el 27 de juliol. Paral·lelament, el 10 de juny es va iniciar el procediment pel parc Conca de Barberà IV, que es va denegar el 24 d’agost. En el cas de la segona proposta es volien construir sis aerogeneradors, per un total de 33,6 MW. La ubicació dels molins era pràcticament idèntica.

La Generalitat reconeix que aquests dos parcs i altres projectats a la zona se situen en «un àmbit ambientalment rellevant tot i no estar en zona protegida», «amb un paisatge de gran valor i rellevància pel que fa a la connectivitat ecològica». En el cas concret dels de Puig de Gaigs i Conca de Barberà IV, argumenta que els molins tindrien molt impacte paisatgístic i se situarien en una zona de pas per espècies migradores, com l’àliga cuabarrada, que es troba en perill d’extinció.