Clúster Manager del Clúster TIC Catalunya Sud

John Bugarin
08/11/2021

El Clúster TIC Catalunya Sud ha renovat l’equip de gestió per a donar un impuls a l’entitat. Quins són els objectius que us marqueu en aquest nou curs?

El Clúster TIC Catalunya Sud s’ha fet gran aquests últims anys, podríem dir que venim d’una etapa «adolescent» des de la seva fundació l’any 2014, estem transitant cap a una etapa «adulta» i és el moment de consolidar-la. Actualment comptem amb una seixantena d’empreses tecnològiques que juntes sumen més de 1.500 treballadors i centenars de milions d’euros de facturació. També tenim diferents partners públics i privats rellevants del territori i un bagatge que ens avala, per tant, hem de fer una passa endavant i marcar nous reptes ambiciosos.

Els principals objectius del Clúster TIC Sud són aportar més valor i projectes als socis del Clúster, fomentar la formació, captació i retenció de talent TIC al territori, sumar en l’atracció d’inversions TIC, impulsar, assessorar i oferir eines d’innovació a les empreses que ho sol·licitin; ser al seu costat. A més, volem potenciar les relacions estratègiques del sector tecnològic amb les administracions i institucions, així com promoure la participació en projectes TIC Europeus i Internacionals.

Vostè té una àmplia experiència tant en l’administració pública com en empreses privades. Què pot aportar com a nou Clúster Manager i quines seran les seves funcions?

Una renovació sempre és una oportunitat per analitzar i replantejar-s’ho tot. És el moment de valorar tota la bona feina feta fins ara i redefinir activitats, projectes, estratègia i objectius de futur. Aquests últims anys han suposat un revulsiu pel sector tecnològic i això ens porta a noves necessitats i oportunitats. Em reuniré amb totes les empreses sòcies del Clúster i les principals institucions del territori per valorar noves línies de col·laboració que beneficiïn al teixit empresarial i social del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Hem de situar el Clúster TIC Sud com una entitat potent, rellevant i decisiva que faci de nexe entre el sector tecnològic, el sector públic i la ciutadania de la segona àrea metropolitana més gran i important de Catalunya i un dels principals motors econòmics del Sud d’Europa.

Com ha afectat al Clúster i a les empreses tecnològiques la pandèmia de la Covid-19?

La inesperada pandèmia ha suposat un revulsiu crucial per tot el sector tecnològic. És cert que no totes s’han vist beneficiades de la mateixa manera, però ha provocat un seguit de noves necessitats i oportunitats que, ben aprofitades, marcaran un abans i un després. S’ha evidenciat que el present i el futur és i serà tecnològic. Sort de la tecnologia que ens ha permès mantenir infinitat d’empreses i llocs de treball actius en plena pandèmia, així com beneficiar la investigació i erradicació de la COVID.

És rellevant que força empreses sòcies del Clúster han assolit facturacions rècord en temps de pandèmia, i les seves previsions de creixement són realment positives. Tenim l’oportunitat de reforçar i fer créixer el sector tecnològic del territori generant nous llocs de treball de qualitat, retenir talent digital, atraure empreses i dinamitzar el teixit empresarial. Per aquest motiu demanem a les administracions públiques que hi apostin fermament, i com a Clúster estem oberts a oferir assessorament i a col·laborar en tot el que sigui necessari.

El Clúster aposta de manera ferma per la formació professional i, a més, treballa perquè el talent del territori no marxi fora. Quines són les propostes i els projectes de l’entitat amb relació a aquests dos punts?

Com bé dius, un dels puntals del Clúster TIC Sud és la formació i la retenció de talent digital. Ens trobem amb que al món laboral existeix una gran demanda de llocs de treball del sector tecnològic que difícilment s’aconsegueixen cobrir. Parlem de desenvolupadors web i d’aplicacions, gestors de CRM-ERP i altres perfils. Ens preocupa que les nostres empreses no puguin créixer tot el que voldrien per la manca de talent mentre tenim xifres d’atur juvenil de les més altes d’Europa. Per aquest motiu, apostem decididament per la realització de cursos i programes de formació TIC gratuïts per joves i adults, posant èmfasis en la posterior inserció laboral a les empreses del Clúster.

Aquesta setmana anunciarem un nou Curs Inicial de Programació per a Dones en col·laboració amb la Regidoria d’Economia, Coneixement i Habitatge de l’Ajuntament de Reus previst per finals de novembre que suposarà una molt bona oportunitat perquè les noies que ho desitgin entrin al món formatiu i laboral tecnològic.

També al desembre celebrarem el Speed Dating, una jornada a l’auditori de FiraReus en què les empreses del Clúster es donaran a conèixer a més de 200 joves de Grau Mig, Superior i Universitat i exposaran les seves necessitats laborals per incentivar i promoure centenars de contactes i entrevistes posteriors entre alumnes i empreses. De cara a 2022 presentarem també noves formacions, activitats i jornades en aquesta línia.

Una de les grans aspiracions és convertir Tarragona en un referent dins del sector tecnològic. Què li falta al territori per arribar a ser-ho?

És una realitat, com he mencionat anteriorment, que formem part de la segona àrea metropolitana més gran i destacada de Catalunya amb un potencial econòmic, social i empresarial enorme. Tenim tots els ingredients necessaris: talent, coneixement, indústria, empreses tecnològiques, administracions públiques, infraestructures…

Ens cal entre tots sumar esforços, recursos i compartir una visió i estratègia conjunta que ens permeti posicionar el sector tecnològic del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre com un puntal d’una Catalunya TIC de referència al Sud d’Europa.