T.E.
10/09/2020

L’Ajuntament de Reus ha aplicat una pujada significativa de l’IBI aquest 2020.

El coeficient de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) a Reus, situat aquest exercici 2020 en un 1,0476%, és el més elevat d’entre tots els municipis de l’Estat que tenen més de 50.000 habitants, segons les estadístiques fetes públiques pel Ministeri d’Hisenda, segons publica el diari Més Tarragona. El govern local hi ha aplicat una pujada del 9,7% en relació a la xifra del 2019, que llavors es quedava en un 0,9545%, i justifica la decisió pels «increments de l’IPC dels últims 8 anys (7,7%) més un augment del 2% per garantir la continuïtat dels serveis». Així, com a exemple, per un immoble valorat en 50.000 euros –parlant, sempre, del tipus urbà–, la quantitat que el propietari hauria de desemborsar en concepte d’IBI s’enfila als 523,8 euros. Ahir mateix va expirar el termini, prorrogat per l’Ajuntament arran de l’estat d’alarma, de què disposava la ciutadania per pagar l’impost.

Fonts municipals consultades per el diari Més detallen que «si bé el tipus que s’aplica és aquest, cal diferenciar coeficient de quota. És a dir, el valor cadastral dels immobles a Reus és més baix que a altres ciutats, per la qual cosa, per poder assolir els mateixos ingressos, s’ha d’aplicar un tipus impositiu més elevat». «Altres municipis tenen un tipus impositiu més baix però un valor cadastral més alt, sent el resultat final que la quota que paguen els contribuents de Reus sigui més baixa», afegeixen.

Durant el tràmit d’exposició al públic, la pujada de l’IBI va rebre al·legacions per part de formacions polítiques, associacions de veïns i col·lectius professionals. Amb una especial contundència va manifestar-se en contra de l’augment de la pressió fiscal –no només de l’IBI– el teixit veïnal: l’Associació de Veïns I de Maig, L’Harmonia del Carme, la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR) i el partit Entre Veïns, integrat per líders d’entitats, van denunciar que «pujar el tipus afegirà dificultats a la ciutadania per afrontar el pagament en un període de crisi». També van recollir signatures per intentar frenar la modificació d’ordenances fiscals.

El govern de Reus aplica a l’IBI el criteri de progressivitat fiscal a través de la bonificació per a les famílies nombroses i incorpora un increment d’un 50% de l’impost als immobles desocupats, els que estan dos anys sense ningú empadronat ni serveis. L’IBI diferenciat se situa en el tipus màxim. Reus és també una de les localitats que va demanar al Ministeri d’Hisenda revisar, per l’any 2020, el cadastre dels immobles urbans.