T.E.
11/05/2020

Els nous parcs duplicarian la potència que ja hi ha instal·lada actualment.

L’empresa energètica Enel Green Power ha iniciat els tràmits per a construir cinc nous parcs eòlics a la Terra Alta, segons publicaba el Setmanari L’Ebre. Aquests parcs comptarien amb un total de 44 nous aerogeneradors i afectarien els termes de la Fatarella, Corbera d’Ebre, Batea, Vilalba dels Arcs, Gandesa i també Ascó.

La potència dels nous parcs projectats a la Terra Alta arribaria als 200 MW i gairebé suposaria duplicar la que ja hi ha instal·lada actualment a la comarca, amb 184 aerogeneradors en funcionament. La possibilitat que la Terra Alta, que ja és la comarca amb més aerogeneradors de Catalunya, pugua acollir nous parcs ha encès les alarmes d’alcaldes i entitats socials que s’oposen a la massificació eòlica.

Des del territori, el projecte no ha estat ben vist i l’alcalde de la Fatarella, Francisco Blanch, ha subratllat la seva “oposició frontal” i ha lamentat esta setmana “la falta de transparència de la Generalitatal. Blanch ha criticat “la massificació que està patint la comarca” i s’ha queixat que “no s’ha informat els alcaldes que no s’havia presentat cap projecte a la ponència d’energies renovables”, i les informacions haurien arribat a l’Ajuntament per part de la mateixa empresa i també per propietaris particulars que han rebut ofertes pels seus terrenys.

Per la seva part, el delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarès, ha qualificat de “mentida” les declaracions de l’alcalde. “Des de l’oficina de medi ambient es va donar consulta, a data 30 d’abril, que s’havia rebut la consulta de viabilitat sobre els cinc parcs eòlics. Una consulta que a hores d’ara està congelada per la situació actual de la pandèmia”, defensava Pallarès als micròfons de Ràdio Móra d’Ebre. El delegat del Govern, a més, va detallar que “amb el nou decret d’energies renovables, s’ha creat una ponència per a valorar la viabilitat dels projectes i també per a donar veu al territori” i va afegir que “ja s’ha informat els ajuntaments que, si no volen estos projectes que ara estan sobre taula han de votar en ple la seua oposició al projecte i la Generalitat estarà al seu costat”.