T.E.

11/05/2022

El Forum TurisTIC ha celebrat la seva desena edició centrat en els reptes que suposa el canvi climàtic i les oportunitats d’innovar.

El Forum TurisTIC ha posat aquest dimarts en relleu la capacitat del sector per generar valor aprofitant la digitalització i ha incidit en què l’acceleració de la transformació que comporta des del punt de vista dels turistes, de les empreses i de les destinacions esdevé clau per avançar cap al nou turisme postpandèmia, en un horitzó on es preveu que la indústria de l’economia digital registri un creixement anual del 5,9 per cent fins al 2023 a nivell global.

El congrés Forum TurisTIC, que enguany ha arribat a la seva desena edició, ha posat l’èmfasi en el fet que el turisme catalitza processos d’innovació en àmbits tecnològics que van des de les tecnologies digitals fins a les innovacions ambientals o enfocades al benestar, en un context marcat per l’objectiu de la Unió Europea d’aconseguir que el 75 per cent de les empreses europees utilitzin solucions com el núvol, la intel·ligència artificial i el Big Data l’any 2030.

En l’obertura del congrés, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i celebrat al CosmoCaixa Barcelona i online, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha manifestat la necessitat de “transformar el model productiu i el model turístic per donar una resposta més eficient i directa a les demandes postpandèmia de la població que seran diferents a les que existien abans”.  El conseller ha recordat que “el turisme i la tecnologia són factor imprescindible en la vocació de canvi i transformació del turisme” i ha expressat la voluntat del Govern de “ser un factor actiu de la transformació” i de “fer-ho a través de la col·laboració publicoprivada”.

Per últim, Torrent ha recordat que Catalunya compta amb un avantatge competitiu: “Som una potència referent com a destinació turística i al mateix temps Catalunya i Barcelona estan consolidades com a capital mundial de tecnologia perquè tenim talent, iniciatives empresarials molt potents i esdeveniments referencials com el MWC i l’ISE”.

En la seva intervenció, el president d’Eurecat, Xavier Torra, ha destacat que “la innovació tecnològica és bàsica des del punt de vista de la sostenibilitat de l’activitat turística i per aprofitar al màxim les oportunitats que obre la transformació digital”.

“La matèria primera del turisme és la persona i, per tant, convé que quan parlem d’innovació i parlem de transformació no oblidem la implicació de les relacions entre persones en el context de la transformació de les ciutats”, ha afirmat el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé.

Des de la Diputació de Barcelona “estem convençuts que la millora de la competitivitat del sector passa per garantir la sostenibilitat de les destinacions turístiques”, segons la diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido. “Una sostenibilitat entesa des del punt de vista ambiental, econòmic i social, i que dota de sentit la nostra funció de suport als ens locals de la província de Barcelona”.

Els impactes del canvi climàtic en el turisme

El congrés ha comptat amb quatre sessions de reflexió on s’han analitzat aspectes com el turisme sostenible, com impacta l’ús de les xarxes socials en el nou turista, la tecnologia aplicada al sector, i el metavers i el turisme del futur.

Pel que fa als impactes del canvi climàtic, el director de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, Carles Ibáñez, ha destacat “els efectes de l’escalfament, ja que poden ser un factor dissuasiu a l’hora de triar una destinació Mediterrània a l’estiu, i els efectes dels aiguats i les sequeres extremes, que poden repercutir en la seguretat dels turistes i en l’aprovisionament de serveis”.

“Anticipem una evolució de les xarxes socials cap al vessant social i amb un enfocament molt més de comunitat on la interacció és autèntica i entre socis en lloc de des de l’empresa cap al consumidor”, ha indicat la cofundadora de Solo Female Travelers, Mar Pagès, qui ha explicat que “la confiança i la transparència són el secret de l’èxit de les comunitats online”.

A la taula sobre tecnologia, la Strategy Advisor and Innovation Management d’Amadeus, Esther Fernández, ha assenyalat que “les solucions basades en la intel·ligència artificial, la internet de les coses i la utilització de dades ja juguen un paper important en la millora de l’experiència de l’usuari i en l’optimització dels processos; i gràcies a aquestes tecnologies, els viatgers agafaran el control total del seu viatge”.

D’altra banda, el congrés ha comptat també amb la participació virtual de Simon Milne de l’Institut de Recerca en Turisme de Nova Zelanda; Dimitrios Buhalis de l’Escola de Negocis de la Universitat de Bournemouth; Benjamin Lephilibert de LightBlue Consulting; Hai Ho de Triip, i Nicholas Hall del Digital Tourism Think Tank, keynotes d’anteriors edicions que han analitzat l’evolució del turisme els darrers anys.

L’esdeveniment, que en el seu 10è aniversari s’ha celebrat avui amb el títol ‘10 anys de Turisme i Innovació: Reflexions’, ha aplegat empreses del sector turístic, d’innovació i de desenvolupament tecnològic, així com institucions públiques, associacions i gremis especialitzats en aquests sectors.

El Forum TurisTIC és un congrés organitzat per Eurecat i promogut per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona, que ha comptat amb la col·laboració de la Fundació la Caixa, Pal Robotics, Resol i Voilà.