T.E.
11/11/2020

La partida total prevista de l’ajuda era de 20 milions d’euros.

L’operatiu per tal que els autònoms del país demanessin els ajuts de 2.000 euros, implantat aquest passat dilluns, ha derivat en una polèmica pel funcionament del web des d’on s’havien de sol·licitar. L’allau de peticions per accedir-hi i el sistema escollit per concedir-les, en funció de l’ordre de registre, han indignat un col·lectiu exposat a les conseqüències de la crisi econòmica arran de la pandèmia. Si bé la Generalitat ha anunciat un nou sistema «més àgil» per a les noves ajudes, el fet és que les crítiques dels treballadors per compte propi no s’han pas aturat. Se senten «enganyats i menystinguts», segons ha recollit el mitjà Reusdigital.cat.

N’hi ha, de fet, que ni tan sols van voler connectar-se al web per demanar l’ajut, el dilluns a les 9 del matí, perquè van preveure «el caos» que hi hauria. «A banda, jo no tinc puc perdre un matí de feina per fer un tràmit com aquest. Si no treballo, no genero ingressos», assenyala C.V., una ‘freelance’ de la capital del Baix Camp. Cal subratllar que la partida total prevista, de 20 milions d’euros, tot just arribaria a 10.000 autònoms catalans. En tot just 24 hores des de l’inici del període per tramitar-les, es va assolir el límit de la demanda contemplada.

Molts altres -informa el mitjà-, però, sí que han intentat connectar-se al web a la recerca d’una ajuda a la seva activitat laboral. «Una gran mentida. No hi ha hagut manera humana de connectar-se», indica R.P. a l’espai de Facebook d’aquest mitjà, tot comentant la informació sobre el col·lapse de la pàgina del departament de Treball. «És una vergonya que les ajudes no arribin a tothom, i que els autònoms hagin de fer una cursa per ser els primers. Això és menysprear a qui s’obliga a pagar impostos sense deixar-lo treballar», manifesta per part seva una altra usària, A.R.

Tot plegat, apunta un tercer, A.S., «faria gràcia si no fos perquè juguen amb les persones, les famílies i el comerç». Els gestors i assessors que porten la comptabilitat dels petits autònoms també hi han volgut dir la seva. «Error rere error, he aconseguit fer l’últim pas a tres quarts de 12 del migdia per demanar una ajuda. Tinc més de 30 ‘freelances’ penjats perquè s’han esgotat. Hores i hores dedicades a fer un únic tràmit. Fa llàstima», exposa R.C.