T.E.
13/07/2020

És una experiència culinària basada en els paisatges que van inspirar Gaudí, Miró, Casals i Picasso.

Aquest estiu es posa en marxa ‘La Cuina dels Genis’, l’aposta de turisme gastronòmic de la ruta del Paisatge dels Genis que uneix els municipis de Reus, Mont-roig del Camp, el Vendrell i Horta de Sant Joan, els quals tenen una vinculació especial amb els artistes universals Antoni Gaudí, Joan Miró, Pau Casals i Pablo Picasso.

La proposta neix amb l’objectiu principal d’oferir un producte basat en experiències gastronòmiques i culinàries inspirades en els paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que també van ser font de creació per als quatre artistes.

En aquesta línia, productors i restauradors dels quatre municipis participen en la proposta per mostrar, a través de la gastronomia, l’obra, el caràcter i el llegat d’aquests artistes; i combinar, alhora, els productes de proximitat, l’arquitectura, els plats, la natura, les formes, els colors, el territori, els paisatges, les textures, els sentiments i les emocions.

El procés creatiu d’elaboració dels plats de ‘La Cuina dels Genis’ s’ha dut a terme en el marc del III Congrés Català de la Cuina, celebrat des del tercer quadrimestre de 2018 fins a finals del 2019.

La proposta de turisme gastronòmic inclou experiències per gaudir dels productes agroalimentaris característics del territori com l’oli d’oliva verge extra, el vermut, el vi o l’avellana, així com d’altres de temporada i tradicionals com el calçot, el pop, el xató, el menjablanc, el crestó, el pa i les pastes locals.

‘La Cuina dels Genis’ dona un impuls a la ruta cultural del Paisatge dels Genis, que a través dels diversos museus i centres d’interpretació com el Gaudí Centre a Reus, el Museu Pau Casals  la Casa Nadiua de Pau Casals al Vendrell, el Mas Miró a Mont-roig i el Centre Picasso d’Horta a Horta de Sant Joan, així com també de diversos espais vinculats amb la vida i obra dels artistes i d’altres elements d’interès dels municipis, permeten els visitants descobrir l’empremta que els artistes van deixar al territori.

Tot i que la previsió era donar inici a la campanya a la primavera, la crisi sanitària caudada per la Covid-19 ha obligat a endarrerir-la fins ara amb les mesures de seguretat pertinents.

En aquest context, s’ha organitzat també la campanya “Vine a descobrir el Paisatge i la Cuina dels Genis”, que pretén fomentar el turisme de proximitat i fer arribar aquesta proposta gastronòmica i cultural a un públic familiar, millenial i foodie.