T.E.
13/08/2020

Es preveu valoritzar 50.000 tones anuals d’aliments caducats i residus orgànics

L’empresa Biometagás La Galera ultima la posada en marxa d’una planta de producció de biogàs i biometà, on preveu valoritzar 50.000 tones anuals d’aliments caducats i residus orgànics per generar biogàs i biometà comercialitzables.

Segons opublica el Setmani l’Ebre, amb una inversió superior als sis milions d’euros, la iniciativa és fruit de la unió de 35 socis, entre els quals pagesos i ramaders del territori que volen donar sortida a residus ambientalment problemàtics com la sansa o els purins. Fent ús d’una nova tecnologia que multiplica per cinc el volum de gas obtingut en la fermentació, el biometà es vendrà, principalment, com a combustible net per a vehicles de motor. Actualment en fase de proves, la planta començarà a produir al setembre.

La producció prevista quan la instal·lació estigui a ple rendiment és d’uns 500 metres cúbics de biometà per hora, equivalent al potencial energètic que el mateix volum de gas natural però sense les emissions afegides que genera. De moment, i pendents encara d’instal·lar la planta de depuració que permet obtenir el biometà, els promotors confien iniciar la producció de biogàs –d’inferior qualitat- a partir del pròxim mes de setembre. Amb un potencial elèctric equivalent de 2,2 MW, té una capacitat de procés potencial total d’unes 170 tones de residus diàries, però inicialment s’arrencarà amb un centenar.

La meitat d’aquests residus, aproximadament, seran aliments caducats dels supermercats provinents d’una empresa de Barcelona que s’encarrega de desenvasar-los i retirar els elements inerts. Un 20 per cent seran altres residus industrials orgànics i un altre 15 per cent sansa, gallinassa o purí que aportaran alguns dels socis. Fins i tot, el president de Biometagás La Galera, Fernando Selva, no descarta en el futur poder, fins i tot, incorporar els residus orgànics urbans de la zona. «Quan l’Agència de Residus de Catalunya ens ho permeti i els ajuntaments es posin les piles a l’hora de separar bé la brossa orgànica que va als abocadors, amb el gran poder contaminant que té», apunta.