Presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP)

Roger Freixa
13/09/2021

Neus Lloveras, presidenta de la Federació Empresarial del Gran Penedès.

Quines són les característiques que defineixen el conjunt del teixit empresarial de les comarques de Baix Penedès, Alt Penedès i Garraf?

Les comarques del Baix Penedès, Alt Penedès i Garraf tenen un teixit empresarial molt divers i diferent entre elles. Són comarques on s’ha produït un augment progressiu de la importància del sector terciari, el comerç i el turisme, especialment al Baix Penedès i al Garraf, però també a l’Alt Penedès amb una important expansió de l’enoturisme. Els serveis representen al voltant del 75% de l’ocupació al Garraf i al Baix Penedès i el 60% a l’Alt Penedès.

L’activitat industrial també té un pes important a les tres comarques: la indústria del cava, empreses del sector químic i metal·lúrgic, fabricació de materials de transport, maquinària i equipaments. En aquests moments la indústria representa un 30% de l´ocupació a l’Alt Penedès i al voltant del 15% al Garraf i al Baix Penedès.

El fet de tenir més activitat relacionada amb la indústria ha fet que l’Alt Penedès hagi estat la comarca que millor ha afrontat la crisi de la Covid-19, seguida del Garraf i finalment la comarca amb més afectació ha estat el Baix Penedès, que té molta dependència del turisme.

Quines han estat les principals activitats que ha desenvolupat la FEGP durant aquest any i mig de pandèmia per a ajudar al teixit empresarial? 

Les principals activitats que s’han potenciat han estat proporcionar informació als socis, generar opinió i defensar els seus interessos.

Pel que fa a la informació s’han emès comunicats diaris explicant les novetats normatives i interpretant-les. També s’han incrementat molt els serveis d’assessorament que ja ofereix habitualment la FEGP i s’han realitzat webinars gratuïtes sobre temes d’actualitat.

Per que fa a la generació d’opinió s’han fet un gran nombre de comunicats, que s’han reforçat amb xarxes socials i trucades. Alguns d’ells en col·laboració amb altres entitats com la UEA, Cambres de Comerç o gremis.

Per últim s’ha posat en marxa el projecte Aquí d’Aquí, per a potenciar la col·laboració entre les empreses del territori.

Precisament, l’arribada de la pandèmia va provocar canvis en les empreses, com el teletreball, i canvis en els hàbits de consum, com l’augment de la venda online. Quins canvis, com els esmentats o altres, han arribat per a quedar-se? 

Tot apunta que els canvis en els hàbits de treball i de consum han vingut per a quedar-se, però amb mesura. Tant el teletreball com la venda online ja eren una realitat, però la pandèmia els ha accelerat.

Les empreses fa molts anys que disposen dels mitjans i que tenien sobre la taula la possibilitat de combinar presencialitat i teletreball per a millorar la conciliació familiar i evitar desplaçaments que perjudiquen el mediambient innecessàriament. Un cop es superi la pandèmia segur que hi haurà més teletreball que abans.

Pel que fa a la venda online, el consumidor fa temps que hi ha apostat i per tant hi ha el gran repte sobre la taula de definir estratègies que facin possible la convivència entre el petit comerç, els grans comerços i la venda online.

Ara que està acabant l’estiu de 2021, i tenint en compte que el turisme és un dels grans punts a favor del Penedès i Garraf, quin balanç econòmic fa la FEGP en relació als anys 2019 i 2020?  I en quina mesura el turisme ha ajudat a la recuperació econòmica de les empreses?

Els sectors relacionats amb el turisme i l’oci són els que han estat més afectats per la crisi sanitària. Han millorat la seva situació respecte al 2020, però encara estan molt allunyats dels valors d’abans de la crisi sanitària. Malauradament han vist les seves expectatives per la temporada d’estiu molt minvades degut a la cinquena onada.

 Quines són les iniciatives o compromisos que duu a terme la FEGP en relació a la sostenibilitat i la preservació del medi ambient?

La FEGP està compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible ODS de les Nacions Unides i per aquest motiu participa activament en diverses iniciatives orientades al seu assoliment, com per exemple la participació en el projecte Pendès Circular de l’At Penedès, la promoció de la Borsa de subproductes de Catalunya, i el grup de compra d’energia, entre altres.