T.E.
13/09/2023

Entre el més destacat hi haurà monuments oberts, un espectacle únic a l’Església de Sant Miquel del Pla i el Mercat de Nit.

La Nit del Patrimoni, celebrada anualment de forma conjunta a les quinze localitats integrants del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE), tindrà lloc aquest 2023 el proper 16 de setembre. Durant tot el dia, i de manera simultània a les quinze ciutats espanyoles declarades Patrimoni de la Humanitat, se celebra als recintes històrics municipals un conjunt d’activitats culturals impulsades pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya (GCPHE) que compten amb el suport de la UNESCO.

Per aquest motiu i de manera extraordinària, el Pretori, el Circ Romà i el Passeig Arqueològic – Muralles, seran d’accés gratuït des de les 15 h fins a les 23 h, tot i que l’horari límit d’accés al públic seran les 22 h. Així mateix, també s’oferiran visites guiades gratuïtes amb reserva prèvia a itinere@turismetarragona.com.

“La coincidència amb Santa Tecla fa que el cap de setmana del 17 i 18 de setembre la ciutat bulli d’activitat cultural, allargant així la temporada turística”, remarca  la consellera de Turisme, Montse Adan. I afegeix: “També s’afegeix el fet que en cap altre moment de l’any es produeix la coincidència que pots visitar elements patrimonials mentre gaudeixes de les festes”.

I com no podia ser d’una altra manera la cultura també convidarà al Patrimoni i a l’experiència artística amb un espectacle únic i trencador, promogut pel Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, que es podrà veure el mateix dia 16 a les 18.30 h i a les 20 h a l’església de Sant Miquel del Pla.

Máquinas sagradases el nom d’aquesta peça teatral que d’una manera ben original apropa el flamenc contemporani als aspectes més sagrats i litúrgics i ho fa, a Tarragona, en aquest espai tan emblemàtic” ha destacat la consellera de Cultura, Sandra Ramos.

Juan Carlos Lérida dirigeix Máquinas sagradas, forma part del projecte La liturgia de las horas, una obra més gran que gira a l’entorn d’un esdeveniment de dotze hores, a partir de la simbologia del número dotze i la conceptualització del recorregut de Jesucrist des del Sant Sopar fins a la Resurrecció. L’espectacle és gratuït i s’ha pogut dur a terme amb la col·laboració de la Reial Germandat de Jesús Natzarè de Tarragona, el Mercat de les Flors i la Fira Mediterrània.

Així mateix i de manera simultània se celebrarà la 4a edició del Mercat de Nit, que  torna al Mercat Central de Tarragona a partir de les 20h i fins ben entrada la matinada, amb una quinzena de parades del mercat oferiran més de 40 varietats de tapes i tastos gastronòmics en una de les nits més especials de l’any. A banda de gastronomia, també hi haurà propostes musicals i moltes d’altres activitats. Els comerços de ciutat també faran horari especial.

Des del Patronat Municipal de Turisme s’ha confeccionat una petita campanya de comunicació que vol deixar exemple del que suposa “la Festa de Santa Tecla compartida amb la Nit del Patrimoni”, en el seu primer cap de setmana de celebració. Així doncs, a través de tres teclers, es pot entendre com conviuen dia a dia i any rere any, la festa i el patrimoni a la nostra ciutat.

Els personatges escollits, son:

  • Xavi Salvadó, membre de la Mulassa de Tarragona, un dels elements del bestiari del Seguici Popular de Tarragona
  • Gumersinda Cañon, membre de la Víbria de Tarragona, un dels elements de foc del Seguici Popular de Tarragona
  • Laura Samprietro, membre del Ball de Pastorets, un dels elements dels balls parlats del Seguici Popular de Tarragona