T.E.
14/04/2022

Les presentacions oficials tindran lloc a la Casa Navàs i l’Antiga Audiència de Tarragona

Ja disponible a les llibreries de tota Espanya El Proyecto Escipión, la segona novel·la de l’escriptor i periodista Roberto Villarreal, establert a Tarragona des de fa 20 anys, després de la seva estrena el 2014 amb Lignum Crucis. La estela de la Gran Cruz, un projecte més petit que, tot i això, ha aconseguit un notable èxit a Amazon amb més de 3.000 descàrregues.

Què passaria si a algú se li acudís castigar els pitjors pecats dels nostres dies a la manera dels antics romans? Amb aquest punt de partida, la novel·la narra les indagacions d’un policia novell davant una sèrie de crims brutals presumptament executats sota una mateixa pauta: els càstigs emprats a la Hispània romana per escarmentar els delinqüents. El Proyecto Escipión és un thriller trepidant d’acció que es distingeix per certes singularitats; s’hi barregen la novel·la negra -conduïda a través d’una complexa investigació policial- amb l’aroma de les obres d’intriga històrica, on la Roma antiga adquireix una importància cabdal en el desenvolupament de les trames.

Com subratlla la frase de portada, dos mil anys després, ressuscita a Tarragona el llegat més fosc de la Roma imperial. El protagonista es veu immers en una espiral on resulten claus tant l’univers dels grups de reconstrucció històrica –en clau de joc de rol en viu– com el seu propi passat familiar. El què, el com i el quan se succeeixen els assassinats cobren un valor crucial per resoldre el trencaclosques.

Com si es tractés d’un personatge principal més, Tàrraco –la mil·lenària ciutat que habita sota la Tarragona actual–, es converteix en una presència que xopa tota la novel·la. La font principal per a una documentació històrica rigorosa ha estat l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) a través dels estudis sobre les viles romanes, muralles, Catedral, circ, port, necròpolis, Pont del Diable… El material audiovisual creat per José Antonio Muñiz, productor, director i guionista de la sèrie documental Ingeniería romana també ha estat d’enorme ajuda per poder visualitzar la ciutat antiga.

En aquest sentit, les indagacions del protagonista i els seus amics es converteixen en un interessant viatge en el temps i en una innovadora forma de projectar la imatge del Patrimoni romà de la ciutat dins i fora del territori. La novel·la es presenta dissabte que ve a Valladolid, i s’està treballant en una àmplia gira que en els propers mesos portarà a El Proyecto Escipión, -que compta amb el suport de la Diputació de Tarragona-, per Catalunya, el País Basc, Aragó, La Rioja, el País Valencià, Andalusia, Madrid i Galícia.

La primera presentació al públic tindrà lloc al Forn del Senyor d’Altafulla, l’escenari on arrenca la novel·la. Es necessitarà invitació pel reduït de l’aforament. El dissabte 23, amb motiu de Sant Jordi, l’autor signarà a la Rambla Nova amb les llibreries Abacus (12 a 13 hores), Adserà (a partir de les 13 hores) i La Capona (19 hores). Des del 20 d’abril fins al 22, els concessionaris del Grup Oliva Motor (BMW, Citroën i Peugeot) lliuraran El Proyecto Escipión als clients dins d’una acció de suport a la cultura i a les lletres amb motiu de Sant Jordi. Durant aquests tres dies, de 10.30 a 12.30 els exemplars estaran dedicats personalment.

Les presentacions oficials tindran lloc a la Casa Navàs (14 de maig) i a l’Antiga Audiència de Tarragona (29 de maig, entre els actes de cloenda del festival romà de Tarragona, Tàrraco Viva).