T.E.

15/04/2024

Aquest 12 d’abril ha començat el cicle dels 4 debats que tindran lloc els divendres 12, 19, 26 d’abril i 3 de maig

Aquest divendres 12 d’abril al Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona ha tingut lloc el primer debat sobre els aspectes més rellevants que afecten la gestió dels rius del territori: el Siurana, l’Ebre, el Francolí i el Gaià. Aquest primer debat, sota el títol «El riu Siurana. Aigua i agricultura: un conflicte local dins un problema global», ha fet palesa la necessitat de millorar el diàleg entre els regants de Riudecanyes i la Plataforma. El periodista i president del col·legi de Periodistes de Catalunya a Tarragona, Esteve Giralt, ha estat l’encarregat de conduir la participació dels destacats especialistes convidats.

El debat ha propiciat un diàleg entre el representant de la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Joaquim Barriach, i el de la Plataforma pel riu Siurana, Oriol Ponti. Tots dos, amb la participació del tercer ponent del debat, l’enginyer expert en regadius Ignasi Servià, han coincidit en la necessitat de millorar el diàleg i buscar punts d’entesa en el context actual de sequera persistent i crisi climàtica.

En el debat sobre l’aigua i l’agricultura del riu Siurana es destaquen diversos punts importants. L’aigua com a ús agrícola, donat el seu paper vital per a l’economia local, a la vegada de la necessitat de conservar el riu com a recurs natural, considerant els impactes ambientals i ecològics de l’ús excessiu de l’aigua. La gestió sostenible emergeix com una preocupació central, buscant un equilibri entre les necessitats de les persones i la preservació del medi ambient. L’aplicació de tecnologies d’ús eficient de l’aigua i pràctiques agrícoles respectuoses amb el medi són propostes comunes per abordar aquest dilema. En última instància, es necessita un diàleg obert i col·laboratiu entre els diferents actors interessats per arribar a solucions consensuades que beneficiïn tant l’agricultura com la conservació del riu Siurana.

Els divendres, la gestió dels nostres rius 

El cicle de debats continuarà el divendres, dia 19 d’abril, amb «El riu Francolí. Desaparèixer o renéixer: exemples de restauració i recuperació» i també el divendres 26 amb el debat «El riu Ebre. La connexió de conques: beneficis i perills. Fins on pot donar aigua l’Ebre?», per acabar el primer divendres del mes de maig, dia 3, amb «El riu Gaià. Aprendre del passat i preparar el futur».