T.E.

15/11/2023

Imatge de la presentació de la Ruta del Xató.

La Ruta del Xató 2023-24 ha aixecat el teló als Jardins de Vil·la Casals, al Museu Pau Casals al Vendrell. Aquest ritual marca l’inici de cinc mesos d’intensa activitat gastronòmica a les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. Destaca els 50 restaurants acreditats per la Ruta del Xató, aquests establiments ofereixen una àmplia gamma de propostes culinàries basades en el xató, acompanyades sempre pels vins de la DO Penedès.

Christian Soriano, regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament del Vendrell, ha donat la benvinguda als convidats i ha destacat la col·laboració de diferents entitats, com gremis i ajuntaments, que fan possible la continuïtat d’aquesta tradició gastronòmica arrelada al patrimoni del Vendrell i del Gran Penedès.

Durant l’esdeveniment ha tingut lloc el lliurament simbòlic del morter, un gest tradicional que ha atorgat oficialment a Enric Roca el títol de nou ambaixador de la Ruta del Xató per al 2023-2024. Roca és enòleg, amb una dilatada trajectòria amb més de tres dècades de dedicació al celler vendrellenc Avgvstvs Forvm.

Núria Carbó, presidenta de la Ruta del Xató, ha realitzat una sèrie de preguntes al nou ambaixador, Enric Roca, per esbrinar la seva vinculació amb el món del xató i la seva acceptació com a ambaixador. Roca ha destacat la importància de maridar el xató amb els vins de la DO Penedès, I tenir una cura especial a la qualitat dels productes. Carme García, presidenta del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès, ha recordat els 27 anys de la Ruta del Xató, subratllant la seva importància com a temporada gastronòmica destacada del Penedès.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha clos l’acte destacant la importància del projecte de la Ruta del Xató com a element d’identitat, subratllant l’essència cultural i gastronòmica dels territoris implicats. Ha enfocat especial atenció a la necessitat de transmetre la tradició als més petits a través de tallers educatius.