T.E.
16/02/2023

El tipus d’activitat de Lucta se centra en l’obtenció de fragàncies i aromes.

L’empresa catalana Lucta, nascuda a Barcelona fa 74 anys i que actualment compta amb centres de producció a vuit països, construirà a Tortosa un nou centre estratègic dins la seua activitat del sector de la química fina. Ho farà al polígon industrial Catalunya Sud, en uns terrenys de més de 18.000 metres quadrats en els quals habilitarà un centre de noves tecnologies i producció d’ingredients, amb un component molt important pel que fa a R+D+I. Els plans de l’empresa passen per acabar de definir el projecte de construcció durant este 2023 amb vista a començar-ne la construcció durant el 2024.

L’alcladessa de Tortosa, Meritxell Roigé,  ha destacat que l’arribada de Lucta a Tortosa «permetrà generar llocs de treball altament qualificats i, d’esta manera, no només podrem retindre talent local sinó que també en podrem atraure de fora», ja que l’activitat suposarà incorporar personal d’altres centres de producció de l’empresa. Els perfils que requerirà esta nova indústria corresponen als camps de l’enginyeria i de la química, així com personal amb el grau superior de formació. En total, 25 llocs de treball directes, una vegada entre en servei, als quals caldrà sumar una cinquantena de llocs de treball indirectes.

A més a més, durant la construcció de la planta es generaran 80 llocs de treball per a l’execució d’un projecte en el qual Lucta invertirà 25 milions d’euros. «El projecte de Tortosa és, per a nosaltres, un projecte d’àmbit global: aquí hi situarem la nostra part d’innovació i d’última tecnologia. La producció que farem aquí servirà per a abastir la resta de plantes de les quals disposem: anirà de Tortosa al món», ha detallat el director del grup Lucta, Albert Xambó.

El tipus d’activitat de Lucta se centra en l’obtenció de fragàncies i aromes que posteriorment s’apliquen sobre tot tipus de productes quotidians. L’empresa compta amb tres àmbits de producció principals: el destinat a l’obtenció d’aromes potenciadors de productes d’alimentació humana; el que correspon a fragàncies per a productes de neteja, ja siga de roba, de la llar, d’higiene personal o d’ambientació; i, finalment, una línia centrada en la potenciació d’aromes per a l’alimentació animal, branca que segons han destacat singularitza l’activitat de Lucta i que permet potenciar productes com ara pinsos.

El director d’operacions de Lucta, Josep Miquel Escuder, ha agraït «l’acollida del nostre projecte per part de l’Ajuntament de Tortosa i de l’alcaldessa. Perquè, realment, des del principi ens hem sentit molt acollits, i esta atenció tan decidida envers una activitat industrial no és un fet tan habitual en altres municipis», ha apuntat Escuder. A més, ha subratllat el component de sostenibilitat en el qual es basa el grup empresarial, que aplica els Objectius de Desenvolupament Sostenible tant en la construcció de la planta com en el funcionament.

Lucta va nàixer al barri de Sant Gervasi, a Barcelona, i actualment té la seua seu a Montornès del Vallès, a més de centres de producció a Granollers, i d’investigació a Bellaterra. Així mateix, compta amb centres de producció a punts com els Estats Units, Mèxic, Brasil, Colòmbia, la Xina, Polònia o, des del gener d’enguany, també a Tailàndia. Des d’estes plantes subministra la producció a un total de 95 països.