T.E.
17/02/2021

• Les comarques de Tarragona i l’Ebre concentren el 47% de la producció eòlica i el 33% dels parcs solars actualment en tramitació

El Consell Regulador de la DO Tarragona (CRDO Tarragona) se suma al crit d’alerta de les entitat ecologistes i socials del territori pels perills que suposen els nombrosos projectes de noves grans centrals fotovoltaiques i eòliques previstes en algunes zones de les diverses comarques del seu territori (Alt Camp, Baix Camp, Ribera d’Ebre i Tarragonès), reafirmant així la preocupació per la preservació dels valors paisatgístics de la zona, una preservació totalment necessària pel futur del sector agroalimentari d’aquestes comarques i especialment de l’enoturisme que es troba en fase de desenvolupament.

Per això, des del Consell Regulador s’ha redactat un manifest a favor de les energies renovables i en contra  dels projectes de massificació eòlics i fotovoltaics. La DO Tarragona farà arribar aquesta preocupació als ajuntaments i als consells comarcals per tal que presentin mocions de suport al manifest, que també es lliurarà als diversos partits polítics del Parlament de Catalunya.

El CRDO Tarragona se suma així a les demandes a la Generalitat per tal que apliqui una moratòria en la instal·lació de noves centrals eòliques fins que no s’aprovi un pla territorial sectorial per repartir aquestes energies a tot el territori del país d’una forma equitativa i respectuosa amb el medi ambient, prioritzant les petites explotacions  en lloc dels grans complexos energètics.

Suport a les renovables

La DO Tarragona vol deixar molt clar és seu suport i el seu compromís amb les energies renovables com a solució de futur davant els problemes que comporten els combustibles fòssils, tal com indica el decret 16/2019 de mesures urgents per combatre l’emergència climàtica i impulsar l’ús de les energies renovables, que va aprovar la Generalitat.

La DO Tarragona, però, considera que aquesta implantació de les energies renovables s’ha de fer amb el consens del territori i assegura que “la construcció de parcs eòlics i solars no pot malmetre la biodiversitat de l’entorn o menyscabar l’interès paisatgístic. No estem en contra de les energies renovables; ans al contrari. Sí estem en contra de perpetuar, en la producció d’energies renovables, un model d’inversió que genera uns rèdits econòmics per a uns pocs, i arrabassa els recursos que són de tots”.

La DO Tarragona també recorda que a les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre, que ja suportem totes les centrals nuclears del país, també es concentren el 47% dels parcs eòlics i el 33% dels parcs solars que hi ha en tramitació a Catalunya i, per tant, la contribució de les nostres comarques a la producció energètica ja està resolta i per això es demana la seva extensió territorial.