Helder Moya
17/09/2021

‘L’Aniceto’ pretén valorar una vinya única a Ulldemolins plantada, coneguda com a vinya de l’Aniceto, plantada per ell mateix fa més de cent anys.

«Vins del Silenci» de l’Agrícola d’Ulldemolins, emparats per la DO Montsant, ha presentat ‘L’Aniceto’, el segon vi homenatge de la col·lecció ‘El Llegat’. Aquesta és una col·lecció que acull vins de petita producció fets amb molt d’afecte i estima que pretén enaltir la singularitat d’algunes vinyes del territori, així com homenatjar a persones que han ajudat a fer possible, gràcies al seu esforç i dedicació, el projecte vitivinícola de la Cooperativa d’Ulldemolins.

‘L’Aniceto’ pretén valorar una vinya única a Ulldemolins, la coneguda com a vinya de l’Aniceto, plantada per ell mateix fa més de cent anys. Aquests ceps de garnatxa negra tan vells, van ser plantats en un terreny especial i han estat treballats durant tres generacions amb la cura i saviesa d’algú que s’estima el que fa i on ho fa. Amb aquests antecedents només pot sortir un vi únic, que vol representar l’orgull d’un poble concentrat i representat en aquest vi.

L’estima que la família sempre ha tingut per aquesta vinya ha permès que no s’hagi transformat al llarg dels anys i que es conservi tal com es va plantar originàriament, conduïda en vas. Aquesta manera de conrear la vinya, comporta fer pràcticament totes les feines de manera manual, manté l’estructura tradicional de conduir el cep a poca alçada del terra i amb tres o quatre braços oberts que ens permeten airejar-lo molt bé, aprofitar al màxim la insolació, protegir els raïms i ajudar al cep que no pateixi tant estrès hídric.

L’Aniceto té una criança en botes de roure de nou mesos i aquest 2021 s’ha envasat la primera anyada, la del 2019. Per tal que pugui assolir la màxima expressió s’aconsella obrir l’ampolla una estona abans de consumir-lo i deixar que s’airegi, així a poc a poc s’anirà obrint per poder percebre amb més intensitat l’empremta del territori de la Vall del Silenci, reflectida per l’altitud i el clima, que bàsicament és la frescor. Aquesta originalitat és causada pel fet que tota la garnatxa amb què s’ha fet aquest vi és de la mateixa vinya, que està situada en un entorn amb predomini de guix, cosa que la diferencia de la gran majoria que estan plantades en altres zones del terme d’Ulldemolins amb pedra de sílex, de llicorella o un terreny més calcari.

L’etiqueta de l’Aniceto representa la saviesa i l’experiència de les mans de la gent que ens ha deixat el llegat de la seva petjada i el saber fer, que ha permès a l’Agrícola d’Ulldemolins engegar el repte d’aquesta col·lecció de vins.