Jordi Salvat
17/09/2021
Clara Martín Riu és una barcelonina establerta des de la set anys a Bràfim que l’any 2017 va convertir-se en emprenedora a través de Menjamiques, una petita empresa dedicada a l’elaboració de productes derivats de la garrofa i que també té una segona línia de negoci basada en transmetre coneixement a través de tallers de cuina sobre la recuperació de plantes oblidades, com és el cas de les verdolagues, les ortigues, els blets o les malves. En els propers mesos Menjamiques es traslladarà a un nou obrador amb l’objectiu de seguir creixent.
Martín explica que la seva empresa té el seu origen en el projecte de final de grau de producció agroecològica que va cursar a l’Institut d’Horticultura i Jardineria de Reus. Hi va anar a parar després de llicenciar-se en filologia catalana i exercir durant anys com a professora. Però es va quedar l’atur i va decidir formar-se en un món que l’apassionava, que és l’agroecologia. Mentrestant treballava en una verduleria ecològica del Mercat Central de Reus, on va comprovar el malbaratament alimentari en espais com aquest.
També li agrada molt viatjar i en algunes d’aquests viatges ha comprovat com el que aquí considerem males herbes en altres llocs es venen als supermercats, com les verdolagues a Armènia. “És un tema cultural. Les verdolagues porten moltes vitamines i minerals i un alt valor nutricional. El que volem fer amb els cursos que fem és obrir la ment als assistents, amb innovació i creativitat de la mà de la cuina d’aprofitament, la recuperació d’hortalisses autòctones o que el seu ús ha caigut en l’oblit i tot tipus de propostes aptes per públics amb intoleràncies alimentàries o restriccions dietètiques”, comenta.
El punt de partida de Menjamiques és el 2016 a Bràfim, on Martín i la seva parella, que és nascut municipi de l’Alt Camp, feien de masovers i, a partir dels garrofers, avellaners i ametllers de la família d’ell, van crear la primera crema de garrofes i van comprovar que hi ha un nínxol de mercat per aquest tipus de productes. La tardor de 2017 neix Menjamiques quan Martín es dona d’alta com a autònoma després de fer algunes prospeccions de mercat. Comença a produir en un obrador compartit al viver d’empreses Concactiva, a Montblanc. Un any després es trasllada a un obrador propi a Bràfim.
A partir de llavors ha anat ampliant la gamma de productes. La crema de garrofa clàssica està elaborada amb ametlles, avellanes, oli d’oliva verge extra, mel de Prades i farina de garrofa, mentre que la crema vegana enlloc de mel porta el mateixa sucre de garrofa. També ha creat un allioli i un vinagre de garrofa. “La gent associa la garrofa amb el dolç, com una alternativa a la xocolata, quan és la xocolata nativa de l’àrea mediterrània, perquè el cacau ve d’altres continents. Però amb la garrofa també es poden fer coses salades i nosaltres com pioners en aquest aspecte”, destaca. El 2019 van crear el torró vegà. Després va coincidir la Covid-19 -que no els ha afectat en el creixement de l’empresa- amb que Martín va ser mare i una persona la va d’haver d’ajudar en la producció. També compta amb col·laboradors a nivell de comunicació i xarxes socials.
Els productes de Menjamiques ja es poden trobar en més de cinquanta botigues, agrobotigues, cooperatives arreu de Catalunya i les Illes Balears. També disposa de botiga on-line. Estan presents en fires i mercats i jornades gastronòmiques. La sostenibilitat i el respecte al medi ambient també són valors importants de l’empres i, per exemple, el envasos que usen són retornables. Són de vidre, serigrafiats amb tinta sense metalls, i han eliminat el plàstic del procés de producció, com en el cas del torró. “No generem residus”, afirma amb orgull.
Un nou obrador
Aquest any 2021 faran un pas mes en el seu procés de creixement amb el trasllat a un obrador més gran, que serà col·lectiu amb dos productors més de Bràfim, amb l’objectiu de poder afrontar millor la inversió i impulsar el treball en xarxa. L’actual obrador se’ls ha quedat petit.
En aquest pas de treballadora per compte d’altri a emprenedora, Martín reconeix que ha trobat a faltar formació relacionada amb el món empresarial i de l’autoocupació en el seu currículum acadèmic, ni a batxillerat ni a la universitat. Ho ha hagut de suplir posteriorment amb cursos a través de Vallsgenera, l’organisme autònom de l’Ajuntament de Valls que impulsa polítiques per al desenvolupament econòmic i social de Valls i l’Alt Camp.
El futur el veu amb optimisme i creu que el seu projecte empresarial continuarà creixent perquè els seus productes tenen un mercat i aspira a poder ampliar aviat la plantilla. Considera que l’ideal seria convertir Menjamiques en una cooperativa. L’altra dificultat que ha trobat són els prejudicis envers la garrofa, relacionada sobretot amb l’alimentació animal, tot i que apunta que en els darrers anys s’està revaloritzant el producte, fins i tot des de l’alta cuina i això està fent que alguns pagesos no només hagin deixat d’arrencar garrofers, sinó que en tornen a plantar.
Sector: agroalimentari
Número de treballadors: 1
Facturació al 2020: 31.000 euros