T.E.
17/11/2020

El 76% de la població de la província comptarà amb cobertura 5G, inclosa la capital i altres poblacions amb poc més de 1.000 habitants.

El conseller de Noves Tecnologies, Jordi Fortuny, i el director territorial de Telefónica a Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia, José Manuel Casas, han presentat avui a Tarragona els plans de desplegament de tecnologia mòbil 5G que Telefónica té previst per a la capital i per a la província.

En aquest acte han anunciat que Telefónica ja ha encès la seva xarxa 5G a Tarragona, de manera que els ciutadans i les empreses de la capital ja poden connectar-se a la xarxa mòbil de cinquena generació. Progressivament, la cobertura 5G s’anirà estenent a la resta de la demarcació tarragonina fins a arribar a una cobertura del 76% a final de desembre mitjançant el desplegament de 144 nodes 5G.

En aquest pla s’inclouen en total 47 municipis de diferent grandària, entre els quals es troben, a més de Tarragona, ciutats com Reus, Tortosa, el Vendrell o Cambrils, però també poblacions més petites de les 10 comarques de la província.

D’aquesta manera, els tarragonins i tarragonines poden gaudir ja dels avantatges d’aquesta nova generació de telefonia mòbil que permet una connectivitat ultraràpida, molt baixa latència i capacitat per connectar a milions de dispositius, de manera que la major part dels nostres objectes d’ús quotidià seran elements connectats entre si i amb nosaltres.

Sobre la infraestructura de desplegament emprada a Tarragona i a tot Catalunya, Telefónica està treballant amb les últimes generacions de ràdio que permeten el doble ús 4G i 5G amb l’objectiu de portar el 5G des del primer moment al màxim de població.

En aquesta primera fase es llança la xarxa 5G amb arquitectura NSA (Non Stand Alone), per desplegar la xarxa 5G SA (Stand Alone) quan la tecnologia estigui plenament disponible l’estandardització. Així mateix, aquest desplegament inicial està fent ús dels emplaçaments i infraestructures actuals.

Telefónica fiança la xarxa mòbil 5G a Tarragona en la seva xarxa de fibra d’alta qualitat amb la cobertura més gran, que a Tarragona capital actualment està disponible per al 90,32% de llars i negocis de la ciutat, de manera que el 5G complementa a la fibra per tenir la millor navegació en mobilitat.

Des del punt de vista dels usuaris, gràcies al 5G els clients particulars podran descarregar una pel·lícula en segons o gaudir de retransmissions esportives en directe en què l’usuari tindrà una experiència 360º, podent visionar qualsevol angle del partit com si estigués a la pista. Aquells que siguin aficionats al gaming comptaran amb una experiència en mobilitat similar a la que els aporta la fibra a la llar, és a dir, sense interrupcions o latència. Així, el 5G permetrà jugar al telèfon mòbil com si s’estigués a la pantalla de l’ordinador de casa o en una videoconsola.

Per a les empreses, destaquen els serveis d’Multiaccess Edge Computing, que ofereixen serveis d’ultra baixa latència i una major capacitat de còmput «a la vora de la xarxa», a més de serveis com les xarxes privades 5G, el IOT massiu i les comunicacions crítiques més de la virtualització de la xarxa, que facilita utilitzar els recursos de xarxes de forma més eficaç en funció de les necessitats dels clients.