Helder Moya
18/02/2021

Lluís Romero, autor del llibre ‘Vins autòctons’

Quan fem referència a varietats autòctones, en referim a raïms que porten generacions i generacions entre nosaltres «avui en dia és molt difícil conèixer amb exactitud l’origen de cada varietat, així que mencionar-los com a ‘tradicional’ és més correcte» explica Lluís Romero (1974). Filòleg i sommelier, acaba de publicar, de la mà de Cossetània Edicions, Vins autòctons (Cossetània Edicions), el seu cinquè llibre dedicat al món del vi.

En Lluís afirma que els motius que l’han portat a escriure aquesta obra han estat molt clars «coneixem poc de les varietats de vins tradicionals catalanes. Tots sabem que és un chardonnay o un cabernet sauvignon, i no tothom ha descobert per exemple el sumoll, una varietat que comença a brindar-nos bons vins».

El llibre ha trigat dos anys en veure la llum i s’hi inclou una selecció de més de 300 vins monovarietals elaborats amb les varietats de raïm catalans tradicionals.  A més i tal i com defineix l’autor «he anat més enllà del que realment pensava. Si hagués tingut temps, encara estaria escrivint avui. He anat més enllà del que em pensava inicialment i, a més, és inesgotable la quantitat d’informació que he recopilat» i afegeix que «el meu ‘Google’ davant del repte que suposava aquest llibre ha estat la Carme Domingo, de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), tot un referent en la matèria i gran coneixedora del tema. A més, vull aprofitar per donar les gràcies a tothom que m’ha ajudat, als cellers per obrir-me les seves portes i a la tecnologia, ja que amb la pandèmia m’he fet un fart de fer videoconferències amb molts especialistes i així continuar amb la tasca d’escriure el llibre».

Romero ha volgut aproximar-se amb Vins autòctons (21,50 euros) a les varietats que porten molt de temps entre nosaltres de manera molt detallada «en el llibre jo m’aproximo al raïm de manera poc científica, més sentimental. De fet el lector veurà varietats que semblen supernostres de tota la vida, i descobrirà que ralment existeixen en d’altres indrets, amb d’altres noms, però que són idèntiques». Tanmateix, el nostre protagonista confessa sentir-se enamorat, entre d’altres de «m’agrada molt el Pedro Ximenez blanc, sec i fet al Priorat, la malvasia de Sitges o la garnatxa roja de l’Empordà».

Des de l’any 2015, Lluís Romero no ha parat de publicar amb Cossetània Edicions. Grans vins a petits preus (2016), Vins secrets de Catalunya (2016), Grans vins a petits preus 2018 (2017) i  Els millors dolços de Catalunya (2019). Després d’aquest cinquè llibre, que ningú es pensi que en Lluís es quedarà de braços creuats, i és que pel pròxim mes de novembre veurà la llum un nou volum de Grans vins a petits preus «els de Cossetània, que m’animen i mira, ja estic escrivint i tastant vins. Aproximadament aquest llibre tindrà entre 300 i 400 referències de vins» explica somrient en Lluís.