T.E.
18/02/2023

La nova planta de tractament de les aigües industrials d’AITASA ha suposat la major inversió conjunta de la història de la indústria petroquímica de Tarragona: més de 30 milions d’euros.

El President de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit aquest dijous a Tarragona l’acte d’inauguració de la nova planta de tractament conjunt d’aigües residuals industrials d’AITASA (Aigües Industrials de Tarragona, S.A.), que es va posar en marxa fa uns mesos i que ha representat una nova passa endavant de la indústria química de Tarragona en un àmbit en el qual és pionera i referent internacional: la gestió sostenible de l’aigua. La nova instal·lació recull les aigües industrials residuals ja tractades per cada industria del complex industrial i els dona una nova etapa de purificació, portant l’efluent final a qualitats que permetran, en una futura fase, la seva reutilització. Aquesta darrera etapa de purificació ja és en fase d‘estudi.

L’esdeveniment ha servit també per commemorar el 10è aniversari de la posada en marxa, el 2012, de la planta de regeneració d’aigües residuals urbanes per a ús industrial: un altre projecte pioner i referent que ha permès que les empreses químiques hagin anat emprant cada vegada més aigua reutilitzada en els seus processos. Aquest és un exemple d’èxit de la col·laboració publicoprivada, ja que es tracta d’una planta titularitat de l’Agència Catalana de l’Aigua cedida a AITASA per la seva operació, on es regeneren les aigües residuals procedents de depuradores municipals.

En concret, aquestes aigües procedeixen de les EDAR de Tarragona i Vila-seca i la seva reutilització per part de la indústria suposa un doble guany per al territori: d’una banda, aquestes aigües residuals urbanes han deixat de vessar-se al mar. D’altra banda, el sector químic ha deixat de demandar aquests cabals d’altres fonts, alliberant-los per al desenvolupament del territori. Val a dir que aquesta mesura és especialment valuosa en una regió que ha estat sempre preocupada per la disponibilitat d´aigua i la petjada de les seves activitats industrials.

Des de la seva posada en marxa l’any 2012, la qualitat de l’aigua obtinguda ha estat excel·lent, motiu pel qual l’ús d’aigua regenerada per part de la indústria química no ha deixat de créixer, fins a situar-se el passat 2022 en un nou rècord històric, 5,93hm3. Aquest volum d’aigua és l’equivalent al consum anual d’aigua que pot tenir una ciutat com Tarragona i suposa un 19% del consum total d’aigua per part de les empreses durant l’any 2022.

A més, actualment AITASA ha obtingut una ampliació de la concessió de les aigües regenerades, per augmentar el recurs hídric disponible. L’objectiu d’aquesta ampliació és que es pugui passar dels gairebé 6 hectòmetres cúbics anuals de capacitat actual a 9, la qual cosa permetrà assolir l’objectiu que més del 25% del total d’aigua industrial consumida pel sector químic de Tarragona sigui regenerada.

La major inversió conjunta de la història del sector

Pel que fa a la nova planta de tractament conjunt inaugurada avui, suposa un acord entre les empreses per desenvolupar un projecte amb la major inversió conjunta de la història de la indústria química de Tarragona: més de 30 milions d’euros aportats per les empreses.

La nova instal·lació tracta les aigües que aporten les indústries, amb un tractament conjunt addicional al de les pròpies industries, per tal de millorar la qualitat d’aquestes aigües abans de ser emeses a través de l’emissari conjunt. Aplicant els requeriments de les millors tècniques disponibles, la instal·lació redueix més d’un 70% la càrrega contaminant present en les aigües.

Objectiu: 40% d’aigua reutilitzada

Però la intenció de la indústria és portar la seva aposta per la sostenibilitat i l’economia circular encara més enllà: la qualitat d’aquestes aigües resultants, un cop tractades a la planta de tractament conjunt -i que ara per ara es continuen abocant al mar a través de l’emissari – permet regenerar-les per a un nou ús i, per tant, la seva reutilització.

Aquest és el següent repte en l’estratègia del projecte de reutilització d’AITASA: en una nova fase (a mig termini) construir una nova planta de regeneració, en aquest cas d’aigües residuals industrials, per tal que puguin reaprofitar-se i tornar-se a introduir en el cicle d’aigua industrial. Els estudis per convertir aquesta idea en una realitat ja estan en marxa.

D’aquesta manera, un cop aquesta futura planta estigui construïda i en funcionament, la indústria tarragonina estarà reutilitzant no només aigües residuals urbanes, com ja fa des del 2012, sinó també una bona part de les seves pròpies aigües residuals industrials. Els càlculs són que, amb aquesta fase completada, les indústries químiques del Camp de Tarragona podran reutilitzar fins a un 40% de l’aigua que consumeixen anualment, minimitzant tant el recurs en origen com les aigües abocades per l’emissari.

Aragonès: “Va ser una aposta arriscada i els resultats són excel·lents”

Abans de l’acte de commemoració, el President de la Generalitat ha pogut visitar les instal·lacions gestionades per AITASA i conèixer de primera mà el funcionament, tant de la planta de regeneració que celebra el seu desè aniversari, com també de la planta de tractament conjunt que ha estat inaugurada oficialment. En el seu parlament posterior, Pere Aragonès ha posat de relleu la importància d’una “gestió més eficient de l’aigua” i ha subratllat que “apostes com la regeneració i la reutilització de l’aigua són una estratègia de país per contribuir a reduir el dèficit hídric”.

Aragonès ha destacat que la planta que avui que ara compleix 10 anys “va ser una aposta arriscada, en un moment molt complicat des del punt de vista econòmic i financer”, però ha fet notar que “els resultats, 10 anys després, són excel·lents en volum i qualitat de l’aigua obtinguda”. “Per tant, cal anar a més i seguir treballant conjuntament per introduir les millores i totes les ampliacions necessàries per augmentar la capacitat de regeneració d’aigua”, ha conclòs.

Per la seva banda, el conseller delegat d’AITASA, Marc Fargas, ha subratllat els “molts esforços humans, tècnics, de talent, de tecnologia i d’importants inversions” que han estat necessaris per a l’èxit dels dos projectes, i ha afegit que tot plegat és “una mostra més de la total voluntat que té AITASA per seguir avançant en una gestió sostenible, racional i innovadora de l’aigua industrial”.

Fargas ha afegit que aquestes infraestructures reforcen la competitivitat de Tarragona en el context del sector químic mundial: “Aportem al Complex Petroquímic de Tarragona un actiu de gran valor per tal de consolidar-lo, encara més, com un referent a nivell mundial pel que fa a la regeneració i reutilització de l’aigua industrial, aspecte fonamental avui perquè la indústria multinacional segueixi escollint els seus centres de Tarragona com un dels millors on invertir i créixer”.

A l’esdeveniment també han assistit altres autoritats com els alcaldes de Tarragona, Pau Ricomà, la Canonja, Roc Muñoz, i Vila-seca, Pere Segura; el Secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos; el Delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré; el Subdelegat del Govern de l’Estat a Tarragona, Santi Castellà; o el president del Port de Tarragona, Saül Garreta; així com nombrosos representants de la indústria química i petroquímica i altres personalitats del món econòmic i la societat civil del Camp de Tarragona.