T.E.
18/08/2021

Pasanau era copropietari i cofundador de Celler Pasanau de la Morera de Montsant.

El passat 16 d’agost cap a les onze de la nit va morir el productor de vins Ricard Pasanau i Pairó (Barcelona, 12 de març de 1947), segons ha fet saber Reusdigital. Pasanau era copropietari i cofundador de Celler Pasanau de La Morera de Montsant. A més, ha estat durant les darreres dècades membre actiu del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i ha participat en diferents comissions de treball d’aquest organisme. Reusdigital recull les declaracions del president de l’entitat, Sal·lustià Àlvarez, qui manifesta que la seva mort significa “la pèrdua d’un personatge molt implicat en el desenvolupament del nostre territori” i també la desaparició d’“una persona de tracte molt amable i servicial que sempre estava disposat a ajudar”.

Pasanau va tenir interès des de ben jove per l’activitat agrícola i va cursar diferents estudis per a dedicar-s’hi, però no va ser fins després de la jubilació del seu pare quan va començar a interessar-se per les terres i finques que havia conreat dècades enrere el seu avi, Joan Pasanau, a La Morera de Montsant i a Poboleda. 

Un viatge a la principal regió vitivinícola dels Estats Units, Napa Valley, va marcar de manera important per a ell la manera d’entendre la viticultura i l’elaboració dels vins. Fou aleshores que va decidir introduir, de manera pionera al Priorat, la varietat Cabernet Sauvignon a la finca la Planeta de la Morera. En aquell període esdevingué un dels principals productors de vi de la Cooperativa de Poboleda, on va tenir un paper destacat a l’hora d’introduir canvis innovadors en el tractament del raïm i l’elaboració del vi.

El 1995 va participar amb els seus germans Joan i Albert en la fundació i construcció del Celler Pasanau.

Pasanau també es va comprometre amb la vida cultural i social del seu municipi i de la denominació d’origen i va arribar a ser regidor de l’ajuntament de La Morera de Montsant. També va participar activament en el Congrés del 8è Centenari de Scala Dei i fou nomenat canceller de la Confraria dels Sants Cartoixans.

Fou el primer president de l’ADV de la DOQ Priorat, i va formar part del Centre d’Iniciatives del Priorat i de la Junta del Parc Natural de la Serra de Montsant. Les persones que el conegueren destaquen el seu caràcter discret i reservat, cosa que no li impedia participar en projectes i propostes que tinguessin com a objectiu la dinamització del territori. De fet, en l’àmbit vitivinícola, fou un dels promotors de la Festa del Vin Blanc de La Morera i Scala Dei, que promogué la difusió i la producció del vin blanc, tradicional de la zona del Priorat.

Com a membre de la DOQ Priorat estigué estretament vinculat a les comissions de Viticultura i Territori. Va ser un gran defensor de les pràctiques naturals i respectuoses amb la vinya i el medi ambient. Fou un dels impulsors d’Espai Priorat, una iniciativa de projecció internacional dels vins prioratins que tenia com un dels eixos bàsics donar a conèixer in situ els vins i el territori a alguns dels experts i prescriptors més reconeguts del món.

Ricard Pasanau també regentava des de feia uns anys l’Hotel Restaurant Balcó del Priorat de La Morera de Montsant. 

El seu funeral és previst aquest dimecres a les 11:00 h a la parròquia de La Morera, segons ha informat Reusdigital.