La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE)

CRISTINA VALLS
18/12/2018

Des del juny és la nova presidenta de l’AECE, com valora la trajectòria anterior a la seva arribada? 

Vaig entrar a formar part de l’AECE al 2016, coneixia a en José Daniel Cortijo des de feia molts anys. Quan era President, em va proposar entrar a la Junta i vaig acceptar encantada. Certament, des del primer dia vaig tenir molt bona relació amb els membres de la Directiva, formem un gran equip.

 

La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), María José Fernández

És la primera presidenta dona i procedent d’una comarca que no és Tortosa. A més, la junta s’ha eixamplat i és molt més plural, quins beneficis creu que portaran aquests canvis? 

Considero que és molt positiu el fet de ser d’una altra comarca, ens fa més plurals i no ens encasella. Des que vaig agafar el càrrec de Presidenta, sento el suport de molts empresaris/es i això, ajuda a treballar amb motivació i il·lusió. La nostra línia principal de treball és unificar l’experiència dels 21 anys que porta activa l’AECE. A més, també volem incorporar la innovació i obrir-nos a tot el territori, a la gent jove i amb talent.

 

És una entitat amb una trajectòria del 1997, creu que encara hi ha estructures que s’han de canviar? 

Des del primer dia, participem en la majoria d’organismes on els agents socials tenim un paper imprescindible. En general, algunes de les nostres reivindicacions estan relacionades amb les infraestructures: consolidar la parada de l’Euromed n’és l’exemple. La falta d’empreses al territori se solventaria donant més facilitats, motivar als empresaris/es perquè s’instal·lin a la zona. Per aconseguir tot això, es necessita facilitat administrativa i una aposta en infraestructures clara. També volem centrar esforços en reduir la morositat i l’economia submergida.

Molt important també, la posada en marxa del Pla Estratègic de les Terres de l’Ebre, que reflecteix fidelment les directrius i futur d’aquestes comarques i que ens ajudaria a tirar endavant un territori amb moltes mancances.

En definitiva, hi ha molta feina a fer, però una de les nostres tasques és aquesta, donar veu a l’empresa davant les Administracions.

 

Quants socis tenen a l’AECE i de quines procedències? Estudien eixamplar la quantitat? Si és així, com? 

Actualment comptem amb 200 empreses i diferents gremis que ens aporten un nombre destacat, tots pertanyen a les quatre comarques de l’Ebre, però és important seguir creixent i ampliar-lo, sobretot a les comarques del Montsià, Ribera d’Ebre i Terra Alta, que sempre ha estat bastant inferior al Baix Ebre i que si realment volem fer territori i guanyar presència a nivell de Catalunya, necessitem estar units i això, s’aconsegueix amb major teixit empresarial.

 

També donen molta importància a la formació dels associats, tant empreses com emprenedors. Hi ha cap novetat al respecte? 

És vital. Actualment, l’AECE ofereix formació subvencionada i també, bonificada.
Aquest any, estem treballant amb el programa Fem Ocupació per a Joves, un programa del SOC, on cerquem empreses i joves, perquè a través d’un contracte de treball unit a una formació, puguem ajudar tant a l’empresa com al jove talent que busca feina. Sobre la formació dual, també ho reivindiquem i, es necessita més especialització i comandaments entremitjos, falta mà d’obra qualificada.