T.E.
20/05/2020

L’estudi ha analitzat i fet seguiment a 62 compostos orgànics volàtils.

L’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona 2019, impulsat per Repsol, ha incrementat el control dels COV, Components Orgànics Volàtils, tant al polígon Nord, on s’han mesurat 9 poblacions i barris mitjançant 11 punts de mostreig, com al polígon Sud, que s’ha incorporat a l’Observatori mitjançant 13 punts de mostreig a 9 poblacions o barris. Això ha permès que el mesurament dels valors de concentració mitjana anual en aquesta segona edició sigui encara més fidedigne del comportament de les immissions, perquè s’ha pogut treballar amb mostrejos de 14 dies per a cada un dels 12 mesos de l’any a les poblacions del polígon nord i per 8-10 mesos al polígon sud.

Els resultats dels mesuraments realitzats al llarg de 2019 han servit per constatar que totes les emissions segueixen per sota dels límits legals i recomanats. En el cas específic del Benzè, si bé es mostren diferències entre poblacions, tots els valors es troben per sota del límit d’immissió de 5 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que estableix la normativa espanyola i europea. Mentre que en el cas de l’1,3 butadiè, tot i no haver-hi cap valor normatiu que estableixi el límit d’immissions, els valors mitjans anuals es troben per sota dels 2 μg m-3 (micrograms per metre cúbic) que s’estableix com a recomanació de referència al Canadà. Si es fa l’anàlisi de la suma total de COV detectats, Barcelona segueix sent la població amb més concentració d’aquestes substàncies.

En aquesta edició de l’Observatori s’han estudiat 62 compostos orgànics volàtils diferents. De tots ells, el Benzè es mesura en continu a través de la Xarxa de Vigilància Pública de la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, cosa que ha permès demostrar la fiabilitat de la metodologia emprada en l’estudi impulsat per Repsol perquè els resultats obtinguts a través de totes dues fonts són molt similars. Així mateix, es confirma que la metodologia aplicada és flexible i eficient. Això ha permès ampliar els punts de mesura i els mostrejos, sense cost per als municipis que ara disposen d’una nova font de monitoratge.

En total, i al llarg de 2019, s’han instal·lat punts de monitoratge a Alcover, Valls, Vilallonga, Puigdelfí, La Pobla de Mafumet, Reus, Constantí, El Morell, Tarragona, Sant Salvador, La Canonja, Vila-seca, Bonavista, Campclar, Torreforta, El Serrallo, La Pineda, Universitat Laboral, Prades i Barcelona.