T.E.
19/07/2021

Parc eòlic de la Terra Alta. Foto: Imagina Ràdio

Les patronals de les renovables advertixen que Catalunya està a la cua de tot l’Estat en implantació de renovables i demanen a la Generalitat més flexibilitat i facilitat per a poder construir nous parcs eòlics i fotovoltaics. Segons les patronals de les energies renovables, amb el nou decret d’energies renovables només quatre parcs solars han arribat a una part avançada de tramitació i es podran construir l’any vinent, recull el setmanari l’Ebre. Això suposa un 0,29% de l’energia verda que s’ha de posar en marxa de cara als objectius del 2030, quan es preveu que es cobrisca un 50% de la demanda energètica a Catalunya amb energia d’origen renovable.

Les patronals, unides sota el paraigua de l’Observatori d’Energies Renovables, han demanat un canvi de rumb a la Generalitat de cara a la modificació del Decret 16/2019 que la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, preveu tirar endavant el proper mes de novembre.

En una compareixença conjunta han estat especialment crítics amb la ponència d’energies renovables, l’organisme de la Generalitat encarregat de fer un primer filtre a les centrals d’energia renovable en funció de les afectacions sobre el medi ambient, la fauna o el patrimoni. Critiquen que, després de vint mesos de vigència del decret d’emergència climàtica, s’han presentat 149 projectes d’energia eòlica i 389 d’energia solar a tot Catalunya, i només es troben en una tramitació avançada quatre parcs solars, amb una potència de 29 megawatts. Segons el portaveu de la unió de les empreses fotovoltaiques Unefcat, Daniel Pérez, “això és un 0,29% de l’objectiu del 2030. Només un 0,29% dels megawatts estan en una fase de tramitació avançada i no es tramitaran fins a l’any que ve”.

De cara als propers anys, l’Observatori d’Energies Renovables tenia previst que hi hagués en marxa o en construcció uns 600 megawatts fotovoltaics i 400 megawatts eòlics, una xifra que “ara és impossible d’assolir i constata el retard del país en la transició energètica”, subratlla Pérez.

Segons dades de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) la producció bruta d’energia a Catalunya durant l’any passat va ser només en un 19,8% d’origen renovable. En concret, un 12% de centrals hidroelèctriques, un 5,8% d’energia eòlica i un 1,1% de solar fotovoltaica. La major part, un 54% de l’energia produïda prové de les tres centrals nuclears, amb calendari previst de tancament el 2030 (Ascó I), el 2032 (Ascó II) i el 2035 (Vandellòs II). Un 12,2% prové de centrals de cicle combinat i un 10,9% per tecnologia de cogeneració.