T.E.
20/02/2025

Castellà ha assegurat que Port Tarragona té un compromís ferm amb la creació de consens territorial

El president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Santiago J. Castellà, ha defensat el paper de Port Tarragona com a motor de desenvolupament econòmic, social i cultural durant les jornades Bon dia, organitzades per la Cambra de Tarragona. Castellà ha presentat el port com un hub logístic, industrial, sostenible i cultural amb capacitat per impulsar el territori i consolidar una regió metropolitana competitiva i resilient.

“Som un port de futur amb vocació de territori. Ha arribat la nostra hora”, va afirmar Castellà, destacant dos avantatges clau del port: la seva neutralitat política i un equip altament professionalitzat, factors que el converteixen en un punt de trobada ideal per a projectes estratègics.

Entre les iniciatives logístiques destaca la PortTarragona Terminal Guadalajara-Marchamalo, amb capacitat per a 100.000 contenidors i trens de fins a 750 metres, que començarà a operar el 2026. A més, la futura terminal de Quatre Pilans a Lleida, impulsada amb CIMALSA i el Port de Barcelona, reforçarà la connexió amb l’interior peninsular.

En matèria de reindustrialització, Castellà va subratllar el paper de la Zona d’Activitats Logístiques (ZAL), l’únic espai de grans dimensions disponible a Catalunya, destinat a captar noves implantacions industrials. Projectes com el contradic de Ponent, orientat a sectors com l’hidrogen i les renovables, i la col·laboració amb el clúster ChemMed, reforcen l’aposta del port per l’economia verda i la transició energètica.

La sostenibilitat també és un eix prioritari, amb iniciatives com la descarbonització, la protecció de la biodiversitat i el desenvolupament social. Destaquen la renaturalització dels Prats d’Albinyana, la recuperació del Pla del Vinyet i la futura intervenció a la desembocadura del Francolí. A més, s’estan invertint 50,7 milions d’euros fins al 2028 per electrificar diversos molls i es treballa per convertir Tarragona en un hub de l’eòlica marina.

En l’àmbit cultural, Castellà ha anunciat la recuperació del Tinglado 3 enguany i del Tinglado 4 el 2026, que se sumaran als espais ja consolidats com el Museu del Port, l’Arxiu del Port i el Teatret del Serrallo. A més, la creació del Centre Experiencial i d’Interpretació de Vil·la la Cal·lípolis, en col·laboració amb l’Ajuntament de Vila-seca, permetrà descobrir aquesta antiga vil·la romana i el seu entorn recuperat dins del projecte Cal·lípolis, l’equilibri sostenible.