T.E.
20/06/2022

Una trentena de treballadors de la planta de l’Arboç de Saint Gobain Sekurit s’han concentrat aquest diumenge a les portes de l’empresa per exigir la retirada de l’ERO i l’ERTO.

Els treballadors de l’empresa cristallera Saint Gobain Sekurit de l’Arboç (Baix Penedès) han iniciat aquest diumenge una vaga de tres setmanes per exigir la retirada de l’ERO i ERTO al conjunt de la companyia. La mesura afectaria 51 empleats de l’Arboç i 42 d’Avilés, a Astúries. Segons el president del comitè d’empresa, José Alberto García, l’ERTO s’hauria proposat per «entorpir» les negociacions, que s’allargaran fins el 9 de juliol. García ha insistit que la justificació de l’expedient per la baixada de vendes «no té cabuda». «És un moment puntual, el mercat automobilístic s’haurà de tornar a aixecar», ha apuntat. Una trentena d’empleats s’han concentrat aquest diumenge a les portes de l’empresa i anuncien futures accions reivindicatives.

Segons el president del comitè d’empresa, José Alberto García, l’empresa va presentar una proposta d’ERO i ERTO el passat 2 de juny que afectaria a un total de 93 treballadors a les diferents plantes que té la companyia. Els expedients reguladors tenen un període de consulta diferent, fet que per García, és una manera «d’entorpir» no només les negociacions entre plantilla i companyia, sinó també la vaga. En el cas de l’ERTO, el període és més curt, de quinze dies, mentre que l’ERO requereix un mes.

Per García, l’expedient de regulació a Sekurit de l’Arboç -que es dedica a la fabricació de vidres per a cotxes- podria ser el preludi d’un tancament total de la fàbrica. Segons ha assegurat, l’empresa el justifica l’expedient amb la caiguda de clients que ha patit el sector des del 2017. Davant d’aquest context, ha defensat que la baixada de vendes correspon a un «moment puntual» del mercat automobilístic i s’ha mostrat confiat que la demanda es recuperi en un futur.

De moment, el comitè d’empresa i els sindicats no han marcat línies vermelles a l’hora de negociar amb la companyia i només entenen la retirada de l’ERO com a solució a la situació. Fins el pròxim 9 de juliol, està previst que empresa i treballadors es reuneixin tres cops per setmana a Madrid per seguir amb les negociacions. Pel que fa a les 51 persones de l’Arboç que es veurien afectades per l’expedient, des del comitè d’empresa desconeixen la lletra petita i quins llocs de treball es veurien afectats, tot i que preveuen que englobaria al conjunt de departaments de la planta baixpenedesenca.

Primera acció amb una trentena de treballadors

Una trentena de persones han participat en la concentració d’aquest diumenge a les portes de l’empresa, la primera de les accions reivindicatives en el marc de la vaga de tres setmanes de la qual el comitè d’empresa n’espera un seguiment del 100%. Està previst que en els pròxims dies es concretin noves protestes o mobilitzacions per part de la plantilla.