Jordi Salvat
20/07/2023

Marc Roca és l’assessor energètic de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

L’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) vol convertir-se en el pal de paller de la descarbonització del port i del territori i un dels objectius és ser autosuficient produint energies renovables. Però també vol atraure talent i inversions en aquest àmbit. Marc Roca és l’assessor energètic de l’Autoritat Portuària de Tarragona.

Quin serà el paper de l’Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona (APPORTT) en la transició energètica del port de Tarragona?

Volem que APPORTT sigui un aglutinador per centralitzar les activitats de l’Autoritat Portuària en la descarbonització del port de Tarragona. Han d’incorporar en els seus estatuts poder donar aquests serveis a les empreses que en formen part i afegir aquesta figura específica de la comunitat energètica, que els ajudarà a la seva competitivitat.

Com estan les gestions per la creació de la comunitat energètica?

Crear-la és senzill, però el problema és que sigui una eina que realment serveixi pel desplegament de les energies renovables en les empreses concessionàries del port i que l’APT la pugui gestionar i donar servei als associats. Hem d’aconseguir la forma jurídica que han d’incloure els estatuts d’APPORTT i hi estem treballant.

Volen crear una empresa en el marc de l’economia blava al pot de Tarragona.

Sí. Ho estem treballant en diferents reunions amb StartSud Studio per activar-ho i que vegi la llum. Estem avançant bé i els fruits es veuran els propers mesos.

Com poden captar inversió i talent en l’àmbit de la descarbonització al port de Tarragona?

A ¡’edifici institucional de ¡’APT, amb els contactes i el coneixement que tenim, volem crear un ambient de talent perquè s’instal·lin empreses d’energies renovables. Estem fent un treball seriós perquè s’instal·li una eòlica al port, amb un projecte emblemàtic en un moll amb una potència de fins a 2 MW, No tenim el vent de zones del territori com la Terra Alta o la Conca de Barberà, però els estudis ens indiquen que tenim un vent òptim per generar energia, que seria Km 0.

Quan podrà tenir el Port una comunitat energètica?

Abans d’acabar l’any la comunitat energètica del Port de Tarragona hauria d’estar en funcionament. Ens marquem el termini de cinc mesos.

Volem que APPORTT sigui un aglutinador per centralitzar les activitats en la descarbonització del port de Tarragona

Tenen en marxa una prova pilot de minicomunitat energètica.

Sí, tenim en marxa un pla pilot d’autoconsums fotovoltaics com un embrió d’aquesta comunitat energètica. El setembre ja tindrem dades reals ja les podrem començar a treballar.

Amb aquestes iniciatives són pioners a nivell estatal en l’àmbit dels ports?

Hem fet visites als ports de Bilbao i Pasaia  i hem vist dos models diferents amb plantejaments semblants al Port de Tarragona. A Bilbao ja fa una vintena d’anys que aposten per l’autoconsum en energia eòlica i a Pasaia han tirat endavant des de fa uns mesos una comunitat energètica des del mateix port. Però si que som els primers en l’àmbit de Catalunya.

Com cercaran sinergies amb la Vall de l’Hidrogen?

Ja ho estem fent amb trobades amb els responsables de la Vall de l’Hidrogen. Ells fa temps que estan funcionant i podem treballar conjuntament per captar inversions,

Buscaran implicar l’Ajuntament de Tarragona en aquests projectes?

Més a llarg termini sí. Primer hem d’aconseguir un excedent d’aquesta comunitat energètica i. quan ho tinguem, la nostra voluntat és que aquesta energia quilòmetres zero es pugui fer extensible a l’Ajuntament de Tarragona. Volem tenir en compte a tothom.