T.E.
20/09/2019

La monografia ‘Joan Casals. Itineraris en el laberint’ repassa la vida i l’obra d’aquest polifacètic artista, a través de la mirada de cinc autors i autores que en destaquen diferents aspectes: els seus orígens, la seva plenitud artística, les pintures, les ceràmiques, les llicorelles (obra sobre pedres de llicorella), les seves poesies i reflexions, la seva tasca pedagògica… El llibre, que aquest dijous al vespre s’ha presentat al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, juntament amb l’exposició del mateix nom, és la publicació més completa sobre l’artista, nascut a Tarragona el 1945 i que va residir a Reus, ciutat on va morir el 2011. Joan Casals va guanyar el 27è Premi Tapiró de Pintura que convoca la Diputació, l’any 1989.

La presentació del llibre i de l’exposició ha anat a càrrec de Joan Josep Garcia, diputat delegat del Servei d’Assistència al Ciutadà de la Diputació de Tarragona, acompanyat de Paula Varas, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona; d’Abel Figueres i Carme Puyol, comissaris de la mostra, i d’Isabel Monsó, codirectora de Viena Edicions, l’editorial que coedita el llibre juntament amb la Diputació, dins la col·lecció Tamarit de llibres d’art.

La mostra, inaugurada aquest dijous, es pot visitar fins al 3 de novembre.

Els cinc autors i autores del llibre són Abel Figueres (professor i crític d’art), Carme Puyol (historiadora i tècnica d’arxius), Albert Macaya (artista, doctor en Belles Arts i professor), Jaume Toldrà (artista) i Magí Sunyer (escriptor i professor de Literatura Catalana). Uns i altres repassen la vida i l’obra de Joan Casals des de diverses perspectives. Pel que fa a la mostra, recull algunes de les seves obres més destacades, en diversos formats i suports. Es podrà visitar al MAMT fins al 3 de novembre d’enguany. Com sempre, l’entrada al Museu d’Art Modern de la Diputació és de franc (www.dipta.cat/mamt).

Joan Casals

Joan Casals Montes (Tarragona, 1945 – Reus, 2011) va ser professor d’Arts Plàstiques al Col·legi la Salle, i també del taller de Color de l’Escola Taller d’Art de Reus. Així mateix, va assessorar les escoles de primària del Priorat i del Tarragonès en l’àrea d’Expressió visual i Plàstica, en el marc del projecte ‘La plàstica a l’escola’; va col·laborar assíduament amb la secció d’art del Centre de Lectura de Reus, i va ser coordinador tècnic de l’Àrea de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Salou.

Casals va mantenir una estreta vinculació amb la Diputació de Tarragona: va estudiar a l’Escola Taller d’Art de Tarragona (avui Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona), va exercir de professor al taller de Color de l’Escola Taller d’Art de Reus (avui Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Reus), i l’any 1989 va guanyar el 27è Premi Tapiró de Pintura que convoca la Diputació. També va obtenir altres prestigiosos guardons del món de l’art, com el Premi Internacional de Dibuix Joan Miró, o el Premi Adquisició a la Biennal d’Art de Valls.

Al llarg de la seva vida va realitzar nombroses exposicions artístiques, individuals o col·lectives, en indrets com Tarragona, Reus, Valls, Salou, Tortosa, Barcelona, Vic, Lleida, Saragossa o Andorra.