T.E.
20/09/2021

El projecte definitiu inclou la construcció d’un espigó massís a la part interior de la Punta de la Banya.

El projecte de connexió per via marítima entre les Salines de la Trinitat i la Ràpita ja compta amb el vistiplau de la Generalitat de Catalunya, segons informa el Setmanari L’Ebre. L’administració ha donat llum verda a l’estudi i l’avaluació d’impacte ambiental y ara només resta a l’espera de l’aprovació definitiva per part del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Donat l’elevat risc d’inundació al Trabucador que fa que la barra es trenqui de manera freqüent, l’empresa salinera Infosa fa anys que reclama la recuperació de la connexió tradicional via marítima mitjançant la construcció d’un nou moll. Té l’objectiu de buscar una alternativa al transport de mercaderies via terrestre i garantir el manteniment de l’activitat industrial.

El Setmanari L’Ebre recull que la Generalitat ha emès un informe preliminar d’impacte ambiental del projecte, que conclou que no és necessària una avaluació ambiental en profunditat, ja que es considera que el projecte “no té un impacte significatiu sobre el medi”. Després de consultar les administracions públiques afectades, entitats i persones interessades, s’ha dut a terme una modificació del projecte inicial, que consistia en un dic d’1,4 quilòmetres de llarg, amb una amplada de vial de 5 metres a la part superior i una base de 17,8 metres, amb una ocupació marina de 25.000 metres quadrats.

El projecte definitiu inclou la construcció d’un espigó massís a la part interior de la Punta de la Banya, a la part sud de la badia, on actualment s’ubica l’antic moll en runes i adjacent a les instal·lacions industrials salineres. Aquest penetrarà fins a aconseguir una profunditat de 4 metres dins de la badia dels Alfacs i tindrà una ocupació marina de 17.000 metres quadrats. Des d’aquest punt es donarà sortida a la producció de sal transportada amb camions a través d’una pontona autopropulsada de grans dimensions, una embarcació de poc calat específica per a navegar en aigües poc profundes. Es preveuen dos trajectes d’anada i tornada al dia d’una durada de 40 minuts.