T.E.
20/12/2022

El secretari general de la Cambra de Comerç de Reus, Josep Baiges, i el president, Jordi Just.

«Hem de potenciar l’economia productiva, no posar-li barreres». El president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just, ha manifestat la necessitat de «pensar i actuar des del punt de vista del territori». Tot plegat en el marc de la valoració global d’aquest any 2022. Just ha analitzat, fil per randa, tots els projectes que la Cambra està intentant impulsar en el seu àmbit d’influència.

La millora de les carreteres

La qüestió de les infraestructures és clau segons el president, que s’ha centrat en algunes de les iniciatives que l’ens cameral ja fa temps que demana. Per exemple, el desdoblament de la via N-240: «Vam convocar dos actes a Gandesa per reivindicar-nos i els vam acabar desconvocant perquè el ministeri va prometre que duria a terme l’obra, i res».

Els pressupostos generals de l’Estat preveuen una partida d’un milió d’euros per impulsar l’estudi informatiu d’un eix de comunicació d’alta capacitat: «Ara hi ha funcionaris que ens diuen que no cal fer l’estudi, que no quedarà bé», ha comentat Just, que ha insistit sobre la necessitat de dur-lo a terme. En aquest sentit, s’ha indicat la possibilitat de, finalment, organitzar l’acte reivindicatiu: «Hem enviat cartes al ministeri, però no hem tingut resposta».

El president ha argumentat que «les bones comunicacions són indispensables per mantenir el poder econòmic». Per això, ha lamentat que les mercaderies perilloses no puguin travessar el túnel del Coll de Lilla, que es preveu que s’inauguri d’aquí a un any. A més, Just ha demanat l’adequació de la carretera C-241 de Montblanc a Santa Coloma de Queralt fins a la Panadella. En la mateixa línia, ha argumentat que la TV-3141, la via de Reus a Cambrils, no està en bones condicions: «És trist que la connectivitat entre les dues grans ciutats de la comarca estigui així».

Una altra reclamació de la Cambra és la reforma de les vies R-14 i R-15: «És una vergonya», ha destacat Just. La R-15, segons el president, «és una línia que havia de ser d’emergència nuclear, i els trens si van a més de 25 km/h, descarrilen».

Mobilitat intermodal

El tramvia del Camp de Tarragona també és qüestió a ressaltar per a la Cambra: «Nosaltres creiem que ha de néixer a Vandellòs i l’Hospitalet, ha de passar pels càmpings i ha de morir a la intermodal», ha indicat Just. Precisament, sobre l’estació intermodal, el president s’ha mostrat satisfet que es dugui a terme.

De cara al pròxim any, està previst que AENA exposi el nou Pla Director, que tindrà una inversió de més de 100 milions d’euros: «Es creuen més l’Aeroport a fora que aquí». Just també ha celebrat les noves línies aèries que lligaran Reus amb Mallorca i amb Düsseldorf: «Falta que ens expliquin bé el funcionament, però serà important per a l’empresariat».

El Fons de Transició Nuclear i el projecte Hard Rock

Des de la Cambra es demana «diàleg» pel que fa a la gestió del Fons Nuclear. La corporació creu, tal com ha afirmat Just, que «el Fons ha arribat per quedar-se, els consistoris de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han de tenir molt de protagonisme».

No obstant això, el president també ha reclamat protagonisme per a la Cambra de Comerç de Reus: «Representem un 98% dels municipis beneficiats». A més, Just ha argumentat que «les inversions que es duguin a terme a partir d’aquest fons s’han de proposar des d’una visió global». Quant al projecte de Hard Rock, l’ens s’ha mostrat a favor i ha demanat celeritat a les administracions.

El 2022 en clau interna

Els 700 anys de la Llotja de Reus, la Ganxet Pintxo, la Reus Viu el Vi o els vermuts Cambra. El president de la corporació ha destacat les iniciatives que s’hi han dut a terme durant aquest any: «Els Premis Cambra, la campanya de mecenatge, el projecte pa de Mestral o els diversos tallers que s’han realitzat a la Llotja s’han de destacar». La mateixa Llotja de Reus, juntament amb la de Barcelona i Girona, organitzaran la Borsa Europea del Cereal l’any 2027.

Just també ha destacat la presència de la Cambra a la fira de vins més important de l’Estat, Fenavin, celebrada a Ciudad Real. En aquesta línia, ha anunciat que de cara al pròxim any, volen ser més protagonistes a les fires del territori, com per exemple la de Cambrils o exproReus.