Jordi Salvat
21/10/2019

Josep Martí Ninot fa vint anys que està al capdavant de la Formatgeria Sant Gil d´Albió, que té la seva planta de producció al nucli d’Albió, al municipi de Llorac (Conca de Barberà) i ha aconseguit situar-la com una de les formatgeries catalanes més importants, arribant al 40% d’exportació, sobretot al mercat nord-americà, i donant feina a una desena de persones.

Nascut el 1972 i amb estudis d’FP agrari, va decidir dedicar-se al cent per cent a la petita formatgeria que havia creat la seva mare, Nativitat Ninot, els anys vuitanta en uns antics corrals de la casa pairal al nucli de l’Albió, com a complement de l’activitat agrícola de la família. El registre sanitari de l’obrador és de 1986. A Catalunya no existeixen estudis reglats per a elaborar formatge i Martí s’ha format -i es segueix formant- a través de molts cursos i jornades, organitzats per l’IRTA o l’Escola Agrària del Pirineu, entre altres. “Mai en saps prou i està molt bé aprendre tècniques que més endavant pots fer servir”, afirma.

Nascut el 1972 i amb estudis d’FP agrari, Josep Martí va decidir dedicar-se al cent per cent a la petita formatgeria que havia creat la seva mare.

Des que està al capdavant de la formatgeria, han anat gradualment ampliant la planta de producció i emmagatzematge, a més de modernitzar la maquinària. Ho ha fet gràcies a l’assessorament del Viver d’empreses Concactiva per accedir a fons europeus FEDER i poder afrontar aquestes inversions. Actualment Sant Gil d’Albió ocupa al voltant de 1.000 metres quadrats i en l’espai que es troben no poden créixer més. Allí elaboren i emmagatzemen el formatge i fan venda directa i visites guiades. Tota la llet de cabra que fan servir com a matèria prima la compren a cinc ramaders i representa al voltant del 60% del cost de producció dels formatges. Actualment consumeixen al voltant dels 700.000 litres de llet a l’any i la producció se situa en els 90.000 quilos de formatge anuals.

Martí explica que la crisi econòmica dels darrers anys no l’han notat massa, perquè tampoc no havien experimentat un “boom” els anys anteriors, com altres sectors. Admet que el mercat nord-americà si que van notar un descens important a partir de la fallida de Lehman Brothers el 2008, però ho van compensar amb el mercat interior i, en els pitjors anys de la crisi a Catalunya i l’Estat, el mercat exterior ja s’havia recuperat.

El procés d’internacionalització l’han portat a terme sobretot amb la presència en fires, com és el cas d’Alimentària, on fa una desena d’anys que hi assisteixen, amb un estand compartit amb altres formatgeries catalanes. Allí han pogut fer els contactes que els han permès obrir mercats als Estats Units, però també a Alemanya o la Gran Bretanya. Entre el públic nord-americà és molt valorat el formatge de tipus garrotxa, que és el que majoritariament elabora Sant Gil d’Albió i que va arribar per primer cop als Estats Units la dècada passada a través d’exportadors de formatges manxecs, que incloïen varietats de tot l’Estat i una era la catalana, el garrotxa. “El garrotxa es va començar a apreciar abans als Estats Units que a Catalunya. Als anys vuitanta no hi havia cultura del formatge al nostre país. Només calia mirar quins formatges hi havia a les nostres neveres fa trenta anys. Això ha canviat molt”, explica Martí.

Actualment la varietat garrotxa representa entre el 80 i el 85 % de la producció de la Formatgeria Sant Gil d´Albió, però també tenen elaboren altres varietats, com formatge fresc, de tupí i el Gran Pep, un formatge de deu quilos amb un any de maduració i que ja fa quatre anys que l’elaboren. Martí aposta per no augmentar les varietats que ofereixen i centrar-se en les que tenen ara. Explica que cada any és diferent, sobretot amb la variació de producció i preu de la llet, però que el primer semestre acostuma a ser més complicat econòmicament que el segon, quan es fan més vendes. Al llarg dels anys han rebut diversos reconeixements a la qualitat en l’elaboració dels formatges. Formen part de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatge Artesà (ACREFA).

Empresa: Sant Gil d’Albió

Any de constitució: 1986

Sector: alimentari

Número de treballadors: 10

Facturació al 2018: 1.000.000 euros