T.E.
21/12/2020

L’adquisició de l’immoble modernista permetrà conservar un espai de memòria únic i dotar el municipi d’un equipament cultural potent.

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Pau Serra, han signat l’acte notarial per la compra de l’antic celler modernista situat al carrer Sindicat i la col·lecció de peces relacionades amb la pagesia que s’hi troben exposades actualment. L’adquisició permetrà protegir i conservar un espai de memòria únic i divulgar el passat agrícola del municipi.

L’alcaldessa ha explicat que amb aquest edifici centenari, que ara passa a mans municipals, es posarà solució a una mancança històrica i finalment Cambrils disposarà de l’equipament cultural potent que es mereix. La compra del celler s’emmarca dins d’un projecte museístic que permetrà exhibir una gran quantitat de patrimoni local i ajudarà a revitalitzar el barri antic, conjuntament amb el Forn del Tallero rehabilitat i obert ara fa un any com a Oficina Local d’Habitatge.

La finalitat és garantir la conservació i el gaudi públic d’aquest antic immoble de gran valor patrimonial, històric i museístic. El celler i la col·lecció de peces que conté són un testimoni imprescindible per explicar la història moderna i contemporània de Cambrils, i difondre l’important passat agrícola i vitivinícola d’un municipi que fou pioner del cooperativisme agrari.

L’edifici és obra de l’arquitecte Bernardí Martorell i Puig, deixeble de l’insigne arquitecte Antoni Gaudí i Cornet. El 1914 l’arquitecte va dissenyar un primer avantprojecte, sense una ubicació fixada, i no va ser fins el 1920 que va redactar el projecte definitiu, que es va finalitzar el 1922. Es tracta d’un edifici únic a Catalunya i especialment idoni per a l’ús museístic que ja va tenir gràcies a un primer conveni signat entre la propietat de l’immoble i l’Ajuntament de Cambrils per la incorporació al Museu d’Història de Cambrils, des del 1997 i fins al 2018, quan el celler es va posar a la venda.

Més d’un segle d’història

Fa més d’un segle, l’edifici modernista va significar la revitalització del sector agrari, la reactivació econòmica de la pagesia vitivinícola cambrilenca i un símbol de fortalesa i prosperitat. També ens evidencia la visió de futur i coratge de la vuitantena de socis i sòcies cooperativistes de l’aleshores Sindicat Agrícola de Producció de Cambrils que, conjuntament, van decidir aixecar un edifici amb unes característiques excepcionals pel Cambrils de l’època.

L’any 2001, el Museu Agrícola de Cambrils es va incloure al Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya com una extensió del Museu d’Història de Cambrils, consolidant un projecte museístic professionalitzat, amb participació ciutadana i una clara vocació de museu de societat.