T.E.
22/04/2024

L’objectiu és acompanyar i reforçar la innovació en les empreses de la comunitat portuària.

Apportt (Agrupació per a la Promoció del Port de Tarragona), presenta aquest mes d’abril, un projecte d’innovació dins del marc del Blue Innovation Hub. Es tracta d’una idea innovadora que començarà durant el mes d’abril i tindrà una durada inicial de 6 mesos. L’objectiu d’aquest programa és donar l’oportunitat a les empreses de la comunitat portuària del Port Tarragona d’afegir-se al projecte per a guanyar en capacitat innovadora i posicionar-se com a referents innovadors del territori. El procés està dividit en diverses fases per tal d’aconseguir uns millors resultats. Tres importants empreses de la comunitat portuària de 3 sectors diferents (estiba, química i serveis digitals) participen en aquesta iniciativa d’Apportt i Autoritat Portuària de Tarragona (APT).

El programa de Suport a la Innovació és una de les àrees de serveis desenvolupats conjuntament per Apportt i StartSud Studio amb el suport de l’APT per millorar la cultura de la innovació en l’entorn portuari tarragoní i al conjunt de l’àrea metropolitana tarragonina.

La comunitat portuària del Port Tarragona es troba en un entorn dinàmic i competitiu, on la innovació és fonamental per al creixement i la sostenibilitat de les empreses. Per a Apportt i StartSud Studio, un procés d’innovació efectiu pot marcar la diferència en la capacitat de les empreses per a adaptar-se als canvis del mercat i aprofitar noves oportunitats. Per aquesta raó, 3 empreses de la comunitat portuària han integrat presenta un pla d’innovació adaptat a les necessitats de les empreses d’aquesta comunitat

Un programa en 3 fases

El programa de suport a la innovació es desplega en tres fases.

1. Auditoria d’Innovació: El primer pas és comprendre el context actual de les empreses en el Port Tarragona. Es realitzaran entrevistes i enquestes per a identificar els seus principals desafiaments, oportunitats i recursos disponibles per a la innovació.

2. Identificació d’àrees de millora: Basat en l’anàlisi prèvia, s’identificaran àrees específiques on la innovació pot tenir un impacte significatiu. Això podria incloure l’optimització de processos logístics, la implementació de tecnologies digitals per a la gestió d’inventari o la millora de la sostenibilitat ambiental.

3. Foment d’una cultura d’innovació (formació), seguiment i compartir

La formació estarà orientada a les capacitats innovadores de cadascuna de les empreses una formació orientada i ‘personificada’ per cada entitat. El seguiment serà quinzenal, un temps per a constatar l’evolució i valorar fer, o no, un pas més enllà. Aquest seguiment també permetrà implementar les modificacions que siguin necessàries. Finalment, l’organització de trobades i reunions per tal de compartir tots els aprenentatges i, crear una xarxa amb l’objectiu final de guanyar capacitat innovadora i competitivitat.

Blue Innovation Hub

El programa és una de les àrees per a l’impuls de la innovació inclòs en el Blue Innovation Hub que l’APT impulsa a l’entorn de l’Economia Blava conjuntament amb Apportt i SartSud Studio. El passat 24 de gener es va presentar el projecte “Blue Innovation Hub”, un programa per crear un ecosistema per a la generació d’empreses innovadores, afavorir la implementació d’iniciatives innovadores, la creació d’un ecosistema empresarial sòlid i l’impuls al desenvolupament territori.