T.E.
22/05/2020

El teixit empresarial confirma els impactes de la crisi.

La Cambra de Comerç de Reus acaba de presentar l’Informe de Conjuntura Trimestral que elabora el Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV per a les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, amb el suport de la Diputació de Tarragona. Les conclusions d’aquest informe, que cobreix el termini entre l’1 de gener i el 31 de març, ja reflecteixen els primers impactes de al crisi econòmica generada arran de la Covid-19, tot i que la situació es va desencadenar en les darreres dues setmanes d’aquest primer trimestre de 2020.

El responsable de l’estudi, el professor Joaquim Margalef, ha pronosticat que l’economia de la demarcació es recuperarà a finals de 2021 o a inicis de 2022. Margalef ha assegurat que “l’afectació és i serà molt desigual: afectarà molt més a les pimes que a les grans emprese, i per sectors la indústria química o el sector energètic, per exemple, aguanten bastant bé, però el turisme o la construcció patiran molt aquesta situació”. Pel que fa al sector turístic, la caiguda d’afiliats a la zona de Cambrils, Salou i Vila-seca ja s’ha deixat sentir com a símptoma de la conjuntura adversa que viurà el sector.

Margalef confia en què “hi hagi una reacció de suport de les institucions al teixit productiu encara més contundent de la que hem vist fins ara per garantir la demanda i salvar les empreses, ja que són les que han de liderar la reactivació quan la conjuntura sigui diferent”. En aquest senti, ha recordat que “la destrucció d’empreses va ser un dels principals hàndicaps durant la recuperació de la crisi de 2008, un efecte que ara hauríem d’evitar perquè té conseqüències molt negatives”.