T.E.
22/11/2019

La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre han registrat un 3% menys de pernoctacions durant els primers deu mesos de l’any, en comparació amb el mateix període del 2018. En concret, s’han registrat gairebé 20,4 milions de pernoctacions per part d’uns 5,3 milions de turistes, segons les dades que s’han fet públiques aquest dijous a la nit a Tarragona durant la 29a Nit del Turisme que organitza la Diputació de Tarragona.

La gran cita anual del turisme a la Costa Daurada i a les Terres de l’Ebre ha aplegat, aquest dijous, a representants del sector públic i privat sota la cúpula de la Tarraco Arena Plaça, en un acte que ha tingut com a tema principal la innovació i la tecnologia. Impulsada per la Diputació de Tarragona, a través del seu Patronat de Turisme, la 29a Nit del Turisme ha enviat un missatge de suport al sector. Altres dades que es van donar a conèixer van ser que aquest descens s’atribueix a la recuperació de mercats competidors com Turquia, Grècia o els països del nord d’Àfrica, i a la incertesa generada pel Brèxit. Han crescut el mercat estatal, el rus, el portuguès i el nord-americà, mentre que el britànic, el francès, l’holandès i l’alemany han baixat.

Autoritats i premiats a la la 29a Nit del Turisme.

Malgrat aquesta lleugera davallada, les pernoctacions en els hotels de quatre i cinc estrelles creixen un 17%, en el turisme rural han repuntat un 6,5% i en els apartaments un 2,4%. Una altra dada positiva de la darrera campanya ha estat l’increment de l’estada mitjana, de 3,8 nits per visitant, així com el fet que el mercat estatal hagi repuntat dos punts respecte l’any anterior i representi ja el 50,1% del total.

El balanç turístic reflecteix un increment de l’estada mitjana al conjunt de la demarcació, un augment de visitants de l’Estat i l’increment del turisme rural, malgrat una lleugera davallada del nombre general de pernoctacions

El president del Parlament, Roger Torrent, ha presidit la gala acompanyat de la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón; de Noemí Llauradó, i de la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, la qual ha presentat el balanç turístic d’aquesta temporada al conjunt de la demarcació, a través de les dades del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, actualitzades a 31 d’octubre. Un balanç que, any rere any, s’analitza per tal de «millorar la nostra destinació i augmentar la competitivitat del sector», ha assenyalat Roigé .

Un any més, la vetllada ha servit per reconèixer el sector a través dels premis ‘Jordi Cartanyà’ i ‘Costa Daurada’. El primer ha estat per a l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, en la categoria de ‘litoral’, per la campanya de desestacionalització turística #laràpita365. El guardó l’ha recollit l’alcalde, Josep Caparrós. El premi ‘Jordi Cartanyà’ en la categoria ‘interior’ ha anat a mans del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, per la Ruta del Trepat, impulsada per aquesta institució juntament amb la DO vinícola Conca de Barberà.

Pel que fa al premi Costa Daurada, enguany ha estat per a cinc guanyadors, els cinc establiments de restauració de la demarcació acreditats amb una estrella Michelin. Els premis els han recollit Joan Bosch (Can Bosch, Cambrils), Diego Campos (Rincón de Diego, Cambrils), Fran López (Villa Retiro, Xerta), Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona) i Vicent Guimerà (l’Antic Molí, Ulldecona). Així mateix, s’ha fet un esment al sisè restaurant que, tot just aquest dimecres, s’acaba d’incorporar a la llista d’estrelles Michelin de la demarcació: el restaurant Deliranto, de Salou, amb el xef Josep Moreno al capdavant.